03 de juliol 2007

CARPETES VOLADORES I ALTRES HISTORIES




CARPETES VOLADORES

Som a Isfahan, la perla d'Iran, i per tant, tambe la ciutat mes turistica del pais. Si, finalment a Isfahan trobem turistes com nosaltres. No molts, tambe es veritat, pero hi son. I aixo vol dir tambe venedors d'articles per a turistes, i aixo vol dir, a Iran, venedors de catifes (carpets, carpetes).

Passejant per la pl. Imam sovint et venen a trobar nois que et pregunten d'on ets. Quan els hi dius, molts d'aquests nois et parlen en espanyol. Fa uns anys, visitar Iran era molt comu entre els turistes espanyols, i per tant, molts dels venedors de carpetes parlen espanyol. Al principi es curios, mes tard cansat, i al final, acabes fins els nassos! Que no vull carpetes! Fins i tot et dieuen la pagina de la guia (Lonely Planet) on surten i et conviden a visitar-los, no a comprar (NO, QUE VA!). Una de les botiges de carpetes mes conegudes en l'ambit "espanyol" es Nomads. Fins i tot ens han comentat que fa uns dies hi van ser els d'Informe Semanal, gravant. Aixi que si hi esteu atents, potser encara els veure a la tele un dia d'aquests, si no l'han fet ja!

LA REGLA DEL TRES

Hi ha una norma no escrita a Iran que parla del tres i que fa referencia al que s'anomena "Ta'arof", normes formals de cortesia.

Aquesta norma soposa per exemple que si vols pagar un servei, pero et refusen els diners un primer cop, tu has d'insistir fins el tercer cop. Si el tercer cop tampoc t' accepta el pagament, es que realment no vol cobrar-te el servei. Si te'l vol cobrar, ho fara al tercer intent.

Aixo es aplicable a qualsevol ambit, i ens l'hem trobat a l'hora de pagar, de convidar, oferir-se per alguna cosa...

I es que els iranians son tambe extremadament educats. Nomes cal que et vegin que pots necessitar ajut, per a oferir-te'l. Poden arribar no nomes a indicar-te una adreca, sino a acompanyar-t'hi en cotxe si cal, com ens ha arribat a passar.


RIALS, TOMANS, KHOMEINIS I BITLLETS

Un euro es canvia per 12.450 rials, que es la moneda oficial aqui a l'Iran. Podeu imaginar doncs, la gran quantitat de rials amb la que has d'anar a sobre per passar uns dies. Fins aqui, be. El tema esta en que el bitllet comu mes gran que circula, es el de 20.000 rials (aprox. 1,5 euros, tambe existeix un bitllet de 50.000rials, pero aquest no circula practicament a nivell de carrer). Tambe hi ha bitllets de 10.000R, 5.000R, 1.000R i 500R. Tot aixo fa que vagis amb gran feix de diners sempre a sobre.

A l'hora de pagar tambe hi ha petites confusions. Per simplificar el tema, et solen ensenyar un dit, dos dits, etc. de les mans, o dir-te en angles "thousand, ten thousand". Pero clar, son 1.000 o son 10.000R? I per acabar-ho de complicar, sorgeix la figura del toman. El toman no es cap moneda nova, simplement son 10rials. Llavors, quin preu es? 1.000rials? o son 1.000 tomans que son 10.000 rials perque el preu me'l deia en tomans! Un embolic! Ah, m'oblidava... tambe esta el Khomeini. Si us diuen 2 khomeinis, vol dir que seran 20.000 rials, o be 2.000 tomans, com preferiu!

Per sort, la practica diaria, i el coneixement dels preus, fa que al cap d'uns dies, tot sigui mes facil del que sembla a primera instancia.

Isfahan, 2 de juliol de 2007



2 comentaris:

  1. Doncs aquí amb l'euro si no pagues a la primera et criden els mossos mes rapid que pa que...
    Ah!.Esteu fets uns bons antròpòlegs. Pel que veig en els comentaris quan torneu podreu buscar feina d'antropòleg o sociòleg a qualsevol lloc oi?.
    Be, a seguir disfrutant !!!
    J.

    ResponElimina
  2. Hola! ja li explicaré a la Dolores la regla de 3 aqsta a veure si es queda amb copla, pq ella l'aplica pero multiplicada X10 o X100 deuen ser influències de la natura manya sumada als seus anys de treball de cangur per una familia irani...:-) En quant a la moneda quin envolic, jo que encara no m'aclaro ni amb l'euro!!!
    Això del zurdhaned de que va?
    Una abraçada i cuideu-vos molt

    ResponElimina