07 d’agost 2007

PERMISOS PEL TIBET

Del Xinjian on ens trobem ara, volem saltar cap al Tibet. Pero passar d'aqui al Tibet, tot i ser regions veines, no es gens facil. Les autoritats xineses han instaurat tot un sistema de permisos que s'han de sol.licitar obligatoriament per a poder accedir-hi. Hi ha ciutats des d'on es mes facil fer-ho, com Golmud, Chengdu o Pequin. Pero sempre aixo si, a traves d'un tour oficial que inclou els permisos. I ja de passada, t'inclouen alguna nit d'hotel i el transport. Per exemple, des de Golmud, entrar al Tibet en bus pot arribar a costar uns 180euros. I un cop a Lhasa, calen diferents permisos per visitar les diferents regions del Tibet.



Del Kashgar hi ha diferents rutes que poden portar al Tibet:


  • Ruta de la Seda nord (classica): de Kashgar a Turpan, Dunghuang i d'alli a Golmud, des d'on a traves de permisos legals (180euros) un pot accedir a Lhasa. Es la via mes rapida i segura.

  • Ruta de la Seda meridional: de Kashgar a Hotan i d'alli a Qiemo, per continuar per rutes poc transitades i amb poc transport, fins tambe a Golmud, on s'ha d'agafar el tour oficial per entrar per bus o tren, a Lhasa. Te l'inconvenient de la manca de tranports i els molts dies en busos que un ha de passar.

  • Xinjiang-Tibet HGW, es tracta d'una carretera "prohibida" per la qual es dificil passar. Hi ha busos que de la plobacio de Yecheng porten a Ali en unes 40h, per passos de mes de 5.000m. Fins i tot hi ha vistes al K2 a la llunyania. Per anar per aquesta carretera calen permisos de la Policia (PSB), l'Exercit, el Tibet Tourism Bureau, etc... Intentar aquesta ruta pot soposar multes i que et facin girar i tornar a Kashgar. Pero es la mes logica des de Kashgar

Aquests darrers dies hem estat intentant esbrinar com entrar al Tibet des de Kashgar. I be, la experiencia es una mica desesperant. Poca informacio, i diferent segons les fonts.La nostra opcio es la d'intentar d'entrar al Tibet a traves de la Xinjiang-Tibet HGW. Es la ruta mes logica i curta des d'aqui. A mes a mes, passa prop del Mt. Kailash, al que ens agradaria apropar-nos-hi . D'altra forma, per anar al Mt. Kailash, caldria anar a Lhasa, demanar el permis per a Ali, i agafar un bus durant dos dies per arribar fins a Ali.

El primer que ens van oferir es un tour amb jeep des d'aqui, amb els permisos i tot en regla a traves de la Xinjiang-Tibet HGW. "Nomes" caldria pagar uns 3.000 euros. Una bogeria! Clar que immediatament que dius que no pots pagar-ho, que es massa car, t'ofereixen passar igualment, oferint-te transport, pero "sense" permisos, al preu de 12.000Y (1200 euros). Uhmmm... Sempre tot molt confus, res no quadra. Tot i aconseguir rebaixar els 12.000Y a 8.500Y, es massa car encara per assumir el cost.


Llavors apareix una altra opcio. La d'oferir-te nomes els permisos (legals) per accedir al Tibet, sense transport, per 850Y (85 euros). Pero un cop tinguessim permisos, que? Doncs sembla que des de la poblacio de Yecheng, a uns 250km de Kashgar, hi ha la possibilitat d'agafar o be un bus o un transport compartir per entrar al Tibet.

Aixi que ahir finalment vam decidir d'agafar aquests permisos, confiar en que realment serveixin per entrar-hi, i agafar un bus a Yecheng cap a Ali (Tibet). Pero oh sorpresa! Avui ens han dit que no ens poden concedir aquests permisos perque durant almenys 10 dies, hi ha exercicis militars prop d'Ali!

Pero ens queda encara una altra possiblitat. I es la d'intentar arribar a Ali, sense permisos, amb el bus. Sabem de gent que ho ha fet. Es la mes logica, barata. Clar que la logica xinesa, va cap a altres objectius. Caldria acostar-se a Yecheng, i un cop alli, preguntar i esbrinar quina es la situacio real, si es pot o no entrar al Tibet, si calen permisos, si la carretera esta tallada a causa de les maniobres militars... Un cop arribats a Ali, sense permisos, s'ha d'anar a la Policia (PSB) la qual et fa pagar una multa de 300Y (30 euros) i al mateix temps, per 50Y (5 euros) et concedeix els permisos per moure't pel Tibet. Carai, els permisos costen 5 euros, i a nosaltres ens els volien fer pagar a 85!

I aqui estem, a Kashgar, acabant de decidir quina opcio o ruta prenem. Sempre podem acostar-nos a Yecheng, mirar com esta el tema, i sino, seguir la ruta a Hotan per prendre qualsevol de les altres opcions. Aixi que es la que mes possibilitats te.

Per sort tot aquests "tramits" no els estem fent sols. Un noi de Madrid, esta tambe interessat en aquesta ruta.

I com son els xinesos. Per poder-te connectar a internet, cal donar el passaport per a que et prenguin les dades. Tret dels internets que puguin haver als hotels, aixo si.

Si finalment podem passar per la ruta del Xinjiang, trigarem a donar noticies noves.

Kashgar, 6 d'agost 2007


3 comentaris:

  1. Vaya pedazo de aventura... Mi pareja y yo estuvimos sopesando hacer una ruta por Asia central, pero nos pareció demasiado durillo... Lo es realmente?

    saludos y suerte con el resto del viaje :)

    ResponElimina
  2. Doncs sigui quina sigui la ruta endavant!!!
    Joan.

    ResponElimina
  3. Sembla molt recontracomplicada aquesta entrada al Tibet, esteu fent mes "cabories" que en Montilla. Bé, paciencia i precaució. Cuideu-vos.

    ResponElimina