26 d’agost 2007

TREKKING DEL KAILASH


En tibeta el Kailash es conegut com el Kang Rinpoche, i es com vaig dir en el darrer post, la muntanya mes sagrada segurament de tot Asia. El mateix Reinhold Messner, quan va arribar als seus peus, i va veure la seva significacio religiosa, va renunciar a la seva escalada.

Ens va costar 12h arribar a Darchen (punt de partida del trekking) per fer poc mes de 300km en cotxe. I aixo que vam anar en cotxe de policia! No detinguts, eh, que ja erem legals, sino que van ser dos polis els que ens van oferir el millor preu per arribar a Darchen. Tot perfecte si no fos perque el cotxe va quedar mig sota l'aigua just a les portes de Darchen quan vam intentar creuar un dels nombrosos rius sense pont que hi ha durant el recorregut. De res va servir ficar-nos dintre l'aigua i empenyer... va tocar caminar prop una hora per arribar a Darchen.

I com definiriem Darchen? La millor paraula es la d'un poble freaky! Per comencar, no hi ha lavabos. Si a Darchen es fes un pessebre vivent, hi hauria cua per a fer de caganer. Tot el poble es ple de petits "chortens" que la gent va deixant. No us estranyeu que devant vostre es posin a fer les seves necessitats (les grosses) i tot seguit us vinguin a saludar "tashi dele". Pensareu doncs, que Darchen pot ser un mal lloc per agafar diarrees, oi? Doncs en vam tenir. Pero cap problema. No cal patir per si un arriba a temps o no al lavabo... TOT el poble es un gran WC! Pero com va dir un noi america amb el que vam coincidir, un nomes demana un "forat amb intimitat".

A part de jugar tot el dia al billar america, l'unica altra distraccio important del poble es la matanca del iak, que gairebe cada mati te lloc a la principal placa del poble. La veritat es que no se com te lloc la mort de l'animal, ja que no vam tenir forces per veure-ho. Pero si vam veure com li treien la pell.Tot sobre el terra, al costat del riu. Riu d'on s'agafa l'aigua per beure, riu on es renta la roba. Aixi que si esteu rentant la roba, i veieu passar uns pulmons de iak riu avall, nomes vol dir que els que us heu posat massa avall del riu, i que els pulmons... no els volen. Consell: poseu-vos a la part alta si voleu rentar la roba sense tenyir-la involuntariament. Ah, i tranquils, que els pulmons no es desperdiciaran. De ben segur que algun dels gossos amb ganes de mossegar (no nomes pulmons de iak, sino tambe cames de turista) que voltent pel poble, se n'aprofitaran.

A l'entrada del poble, podreu trobar unes tendes instal.lades amb tot de souvenirs i menjar. Pareu atencio al que us ofereixin, no sigui que us passi tambe com a nosaltres, que us ofereixin una part de crani huma com a record...

Tots aquests factors fan de Darchen un poble encantador. Per aixo nosaltres ens hi vam passar en total 10 dies, comptant tambe el trekking.

Pero ara de debo, un trekking fantastic. El paisatge no es el mes important d'aquesta caminada, sino la gent, els pelegrins que vinguts del Tibet, de la India o de qualsevol altre punt del mon, realitzen la peregrinacio (Kora) al Kailash, una de les mes important pels budistes, hinduistes, jainistes i bon.

El Kailash es potser la Kora mes important. Tambe hi ha Kores a diferents monestirs, al palau de Potala a Lhasa... Cada Kora te una significacio especial. I segons la quantitat de 'kores' que a un mateix indret es faci, tambe, amb una significacio especial per a 3, 13 i 108 voltes.

Per tant, com deia, la gent es el valor mes important del trekking. Durant el recorregut hi ha diferents indrets amb significacio. Els mes importants son els punts de postracio, que corresponent a punts des d'on es pot veure directament el Kailash (no sempre visible durant el recorregut). No nomes en aquests punts, sino durant tot el recorregut, es poden trobar banderes d'oracions, pedres que cal fregar, fites amb pedres que els pelegrins van engrandint tot afegint-hi mes i mes pedretes (alhora que oren), petjades de personatges sagrats, monestirs budistes, etc. etc. Alguns pelegrins fan tot el recorregut d'uns 52km postrant-se, es a dir, estirant-se a terra, un i altre cop. Fan en unes tres setmanes el que en tres dies, o dos, o un, es pot fer.

Nosaltres vam fer la Kora en quatre dies:


  • El primer dia es el mes llarg, de 20km, fins arribar al monestir de Dira Puk, a 5.060m d'alcada. Es pot dormir en el monestir, o en diferents Guesthouses que hi ha prop el monestir. Tambe es pot dur tenda i plantar-la per la zona.

  • Alli vam passar tambe el segon dia, descansant i visitant el monestir i la glacera de la cara nord del Kailash.

  • El tercer dia, de 18km, cal superar un dels passos de trekking mes alts del mon, el Drolma La, de 5.630m. Prop del cim del pas, es pot trobar una pedres per purificar els pecats. Vam anar a dormir al monestir budista de Zutul Puk, a uns 4.870m.

  • El quart dia es el mes curt, d'uns 10km, del monestir de Zutul Puk, fins de nou a Darchen.

Un cop a Darchen, tamb val la pena fer la "Kora interior". Un circuit d'un dia que porta a visitar un parell mes de monestirs budistes i amb una mica de sort, poder veure tambe la cara sud del Kailash. Una kora que segueix, nomes per a aquells que tinguin mes de 13 kores, fins a superar un pas a 5.895m.


Pero Darchen encara guarda mes sopreses. I es que sortir d'alli, no es tampoc tasca facil. Ho es, si es vol desfer cami fins a Ali de nou, per alli anar per la ruta nord, fins a Lhasa. Pero si es vol seguir la mes curta ruta sud a Lhasa, la feina, es complicada. Cal preguntar i preguntar als diferents conductors de jeeps. Per menys de 4000Y (4oo euros) ningu vol dur-te fins a Saga (a 525km de Darchen). Alguns et demanen fins a 700 euros!! Tambe hi ha autobusos, pero la majoria son nomes per a locals. Finalment, pero, vam poder sortir de Darchen en bus. Bus que ens ha dut finalment a Lhasa, on ara som. Han estat 48h de minibus per fer 1.100km a traves de l'altipla tibeta, sempre per sobre dels 4.500m.


Aqui teniu un link a un video del trek:
Lhasa, 25 d'agost de 2007




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada