03 d’agost 2007

XINJIANG



Es possible que passejant per alguna ciutat, hagueu coincidit amb alguna concentracio de tibetans reclamant llibertat. Nosaltres mateix, a Barcelona, alguna n'hem vist. Pero segur que mai n'heu vist cap d'uigurs, reclamant el mateix. I es que el problema uigur del Xinjiang resta oblidat, quan per al govern xines, suposa el mateix o mes problemes que el Tibet.




Estem a Kashgar, a la Regio Autonoma xinesa del Xinjiang. Pero no hem abandonat encara l'Asia central. Aqui, al Xinjiang, viuen els uigurs. De religio musulmana i de llengua amb arrel turquida com l'uzbek o el kirguis(pero de grafia arab), viuen assetjats per la potent (i han) Xina. Fou a partir de 1950 que la Xina va comencar a enviar xinesos han al Xinjiang com a mesura politica. Pero els uigurs sempre els han vist com a colons. La relacio entre els han i els uigurs, no son gaire bones. Tant al 1997 com al 2001 hi van haver revoltes separatistes musulmanes, amb morts i centenars d'arrestats, alguns d'ells, comdemnats a mort. Algus d'ells son a l'exili.




El mateix casc antic corre perill. Desenes de cases de l'antic barri, han estat derruides per a construir-hi, grans i avorrits edificis promoguts pel govern xines. Tot ia aixi, encara es pot trobar, i passejar, per una bona part del barri antic, de cases fetes de fang, carrers estrets, alguns amb el sostre tapat, i de cultura totalment uigur. Reconeixereu facilment els homes uigurs, pel seu punyal penjat de la cintura. I les dones, pel seu mocador, tapant-se el cabell, algunes d'elles, tambe totalment el rostre.




No cal dir pero, que Kashgar es una ciutat interessant. La seva barreja de poblacio uigur, han, kirguisos, tajiks, uzbeks... son el seu maxim atractiu. Fet que es tradueix tambe, en una variada oferta gastronomica. I es que tot i ser ja fa uns dies a la Xina, encara no hem provat cap restaurant propiament xines, ja que la gran majoria, son restaurants uigurs.
Diferents kebabs(pollastre, xai, fetge...), samsas (samoses), pans, amb altres plats d'influencia xinesa com el laoman (pasta amb pollastres o vedella) es el que es pot degustar a la ciutat.


Kashgar, 3 d'agost de 2007



















1 comentari:

  1. Buaaaaala quin mercat!!! que vau comprar sapos o culebres per sopar?? i vaja peaso de pita, amb una d'aquestes teniu per mig viatge!!. Petons

    ResponElimina