30 de setembre 2007

GYNENDRA, DARRER REI DEL NEPAL?

Molta gent potser recordi una noticia que va saltar a tots els titulas dels mitjans de comunicacio occidentals al juny de 2001. Era l'1 de juny quan el princep hereu dels reis de Nepal matava a nou membres de la familia reial (incloent-hi els Rei Birendra i la Reina Aishwarya). Ell mateix es disparava i moria al cap de dos dies, sent, tot i el que acabava de fer, Rei del Nepal.

Fou nomenat un nou rei, el Rei Gyanendra, que curiosament era un dels pocs membres de la familia que no es trobaven en aquella fatidica cambra.

El nou rei, pero, el febrer de 2005 va dissoldre el govern democratic amb la promesa de restaurar-lo al cap de tres any. Aquest fet va provocar revoltes populars i manifestacions que van concloure el 2006 amb la restauracio de la democracia. El Rei, pero, quedava tocat, i passava a ser una figura testimonial en una monarquia que portava prop de 250 anys d'historia.

I com esta la situacio ara al Nepal? El proper dia 22 de novembre hi hauran eleccions constituents al nou parlament. I tot sembla indicar que el nou Nepal sera una Republica Federal. El partit mes votat a les darreres eleccions (el National Congres NC amb prop del 30% dels vots) aquesta mateixa setmana canviava els seus "estatuts" a fi de portar el Nepal cap a una republica.

Pero si hi ha un partit que busca mes que ningu la republica aquest era (o son) els maoistes. De ideologia marxista-lenista van declarar al 1996 la "Guerra del Poble" presentant una manisfest on es demanava una republica comunista, la fi de les castes, lluita contra la pobresa...

Els moistes control.len practicament el 40% del territori del Nepal. Era curios veure durant el cami de la frontera xinesa a la capital, com els controls policials s'alternaven amb els maoistes. A un poble hi havia militars, al seguent maoistes demanant la seva extorsio en forma de diners (una extorsio que tambe es donen durant els trekkings, aixo si, et donen un rebut per aque nomes s'hagi de pagar un cop).

Tenim ja el principal partit politic del pais (NC) i els maoistes a favor de la republica. Pero es que la resta de partits tambe hi estan d'acord. Nomes falta esperar quan Nepal es convertira en una Republica Federal. El NC i la resta de partits politics volen fer-ho despres de les eleccions del 22 de novembre. Els moiestes, abans.

Acabi com acabi el tema republica, el fet es que de moment ja s'estan ementent, des de dijous 27 de setembre, bitllets de 500 rupies on enlloc de la figura del Rei s'hi veura l'Everet. Tambe va ser un simptomatic que durant les festes de l'Indra Jatra el Rei no hi va ser present, i la Kumari Devi, que beneeix cada any la figura reial, va beneir aquest any al Primer Ministre.

Amb tot aquest enrenou politic m'oblidava comentar que dema marxem a fer el trekking de l'Everest. Seran aproximadament tres setmanes de caminades que ens portaran fins el camp base sud de l'Everest. A veure si hi ha sort aquest cop, i el podem veure de ben a prop!

I qui sap, potser marxem de trekking en monarquia, i tornem republicans!

Kathmandu, 29 de setembre de 2007

2 comentaris:

  1. Espero que hagueu tingut passeig agradable fins al camp base, i felicitats pel blog.

    ResponElimina
  2. Quan torneu ja ens explicareu d'on treieu temps-informació per les explicacions de caire social que feu. Ja veig que a més de treekings i visites feu cultura. Endavant i continueu escrivint que són força interessants ...
    Joan.

    ResponElimina