14 de setembre 2007

PANCHEN LAMA



Som a Shigatse, la segona ciutat del Tibet, i seu del monestir de Tashilhunpo, residencia tradicional dels Panchen Lames.


Va ser el V Dalai Lama (el mes reverenciat pels budistes de tots els Dalai Lames), al segle XVII, que va crear la figura del Panchen Lama quan va reconeixer a un dels seus mestres, com la manifestacio d'Opagme. Va crear aixi el llinatge dels Panchen Lama, segona figura religiosa dels budistes. Els Panchen Lama van jugar un paper controvertit durant el segle XX.



Allunyat del poder que exercien els monestirs del voltant de Lhasa (Ganden, Drepung, Sera...), Tashilhunpo jugava un paper de rival.litat respecte a aquesta autoritat central (sempre dintre la ordre mes important del budisme, la Gelupga).


Es donen doncs, els factors necessaris per a que el govern xines, intentes, durant el segle XX un cisma dintre dels budistes tibetans. Van intentar utilitzar la figura dels Panchen Lames per a aquest fi. Va ser el X Panchen Lama una de les figures mes controvertides. De vegades semblava que col.laborava amb el Partit Comunista, pero durant anys, tambe va ser empresonat. La seva mort a l'any 1989 per un atac de cor, esta fins i tot, envoltada de rumors mai confirmats de possible enverinament. El cisma, de moment, no s'ha donat.

De totes formes, el X Panchen Lama es una figura reverenciada a Shigatse. Es pot trobar la seva foto a molts restaurants, i al monestir de Tashilhunpo, la seva tomba es una de les mes conegudes.

Pero la historia continua. L'any 1995 l'actual Dalai Lama va reconeixer un nen de sis anys com la reencarnacio del X Panchen Lama. La fotografia d'aquest nen es pot veure tambe dintre el temple de Tashilhunpo. Pero nomes hi ha la fotografia. Gedhun Choekyi Nyima, que aixi es diu el nen, va ser empresonat pel govern xines, i actualment, es troba sota arrest domiciliari en algu lloc desconegut. Estem parlant del presoner politic mes jove del mon.

Mentre, el govern xines va 'imposar' un altre Panchen Lama (Gyancain Norbu), afi als interessos xinesos, jugant aixi a doble banda. Per un costat influeix en l'educacio del nen que podria ser escollit algun dia Dalai Lama, i per altra, influeix amb l'actual Panchen Lama afi a Pequin.

Shigatse, 13 de setembre de 2007

1 comentari:

  1. Salutacions de nou. Ja soc a la feina despres les vacances !. I vosaltres a seguir... Be, doncs endavant i bona ruta. Joan.

    ResponElimina