16 de setembre 2007

TRANSPORTS "CHUNGOS"

Som de tornada a Shigatse despres de la breu visita de dos dies a Gyantse. Toca seguir el cami en direccio al Nepal. Una primera etapa sera Tingri, als peus tant del Cho Oyu (8201m), com de l'Everest (8.850m).

Per arribar-hi, pero, tornem de nou a topar amb les dificultats dels transports al Tibet. Per un costat hi ha un bus directe dema diumenge a les 8h fins a Tingri, per uns 80Y per persona. Segons a qui preguntes, pots agafar aquest bus, es a dir, es obert a estrangers. Pero a taquilla el venedor no ens ha fet ni cas, ni informar-nos ni vendre'ns cap bitllet ha volgut. Tot aixo ens recorda el cas d'una parella de japonesos que vam coneixer a Lhasa. A l'estacio de busos de Lhasa no els hi volien vendre un bitllet de bus per al Nepal, tot i que podien comprar-lo. Van anar a la policia per a que els hi fessin un paper per a ensenyar a taquilles. Doncs van haver d'agafar un transport privat tot i el paper de la policia perque a l'estacio de busos, finalment, no els van voler vendre cap bitllet.

Fora de l'estacio de busos de Shigatse algun taxista ens ha ofert anar a Tingri per 400Y, pero no ho tenim clar si per persona o pels dos. Un jeep ens portaria per 800Y i ja el preu maxim, un jeep (legal), ens hi duria per 2000Y! Quin negoci tenen aqui muntat!

Aixi que comencarem per l'opcio mes barata. Dema al mati ens presentarem a l'estacio de busos a les 8h per agafar el bus aquest que va a Tingri, intentant no passar per taquilla, clar. Sino, doncs no se... potser ens toqui caminar els 300km que hi ha fins a Tingri!

New Tingri es zona oberta. Old Tingri, no. D'un a l'atre Tingri hi ha uns 60km, amb un checkpoint entremig. Des de Shigatse es impossible aconseguir un permis per a Old Tingri i per al camp base de l'Everest. Abans els feien, ara no. Es Old Tingri el que esta a prop de les muntanyes, des d'on es pot arribar a peu fins al camp base de l'Everest. Es un trek que hem estat rumiant de fer o no. La questio es que el trek transcorre basicament per una carretera, una pista per a 4X4. Aixi que segurament, no farem aquest trek.

Per tant, intentarem acostar-nos a Tingri, intentarem des d'alli, arribar a Rongbuk i al camp base de l'Everest... pero si no pot ser, doncs ja veurem l'Everest des de la cara sud, des de Nepal.


Per cert, sabeu com es diu la Xina, en xines?: chungo

Shigatse, 15 de setembre de 2007

1 comentari:

  1. Mira que son xungus en el sentit que entenem aqui de no voler-vos vendre un bitllet de bus!
    A veure si teniu sort i les coses us surten de la millor manera. El xines que parlen al Tibet es molt diferent del de Beijin per exemple?
    Es clar que tampoc us debeu enterar de gaire, oi?. Al final haure'm d'aprendre tots chungali doncs ara per aqui ja els comences a veure portant els cafes i els bars de tapes de truita de patata...
    Molts petons i a disfrutar la ruta. Cuideu-vos!

    ResponElimina