20 de febrer 2008

AOTEAROA : LA TERRA DEL LLARG NUVOL BLANC

Nova Zelanda no la va crear cap deu, sino que va ser pescada per un semi-deu. Va ser Maui, un heroi extes per tota la polinesia (a Hawai hi ha una illa amb el nom de Maui) qui la va pescar un dia utilitzant sang del seu propi nas per posar-la a l'am. Aixi Maui, l'heroi i semi-deu va ser com va pescar un gran peix. Aquest enorme peix es la Illa del Nord de NZ. Si mireu un mapa, veureu que te forma de peix, amb una llarga cua mirant al nord, dues aletes (Cape Egmond i East Cape) i la boca que seria la badia on se situa la capital, Wellington. L'Illa del Sud seria la barca que va utilitzar Maui per pescar NZ.

I es que ara que som a l'Illa del Nord, el paisatge fisic ha canviat, pero potser encara mes el paisatge huma de les ciutats. Prop del mig milio de maoris que viuen a NZ (un 15% del total), el 90% ho fan a l'Illa del Nord.

Els maoris son d'origen polinesi, i se'n desconeix la data exacta que van arribar a terres de NZ (Aotearoa=la terra del llarg nuvol blanc, en maori), pero es calcula que va ser fa entre 800-1000 anys enrera.Es desconeix tambe el lloc exacte d'on provenen els maoris, pero la llengua maori te relacions properes amb la de Tahiti (llengua el maori, per cert, que es oficial a NZ).

Per estudis d'ADN se sap tambe que els fluxos migratoris dels maoris fins a terres de NZ van ser diversos. Aqui es parla de diferents tribus que vingueren en diferents canoes. Aquestes canoes portaren diferents iwis (tribus), que alhora han format aliances i grups familiars. Normalment les tribus agafen el nom dels ancestres, d'aquells amb qui van arribar amb les canoes. Hi ha per exemple els Arawa (iwi/tribu) de la zona de Rotorua, els Ngai Tahu de la Illa del Sud, els Ngapuhi a la zona de Waitangi a l'Illa del Nord...

Els maoiris estan implicats profundament en la politica de NZ ja des del mateix moment en que NZ va passar a ser una colonia oficial del Gran Bretanya el 6 de febrer de 1840, amb el tractat de Waitangi. El tractat de Waitangi es una mena de Constitucio per a NZ (fins i tot es festiu el 6 de febrer) en la que els liders maoris cedien les terres a la corona i esdevenien alhora ciutadans britanics. Pero les desavinences entre les interpretacions de la llengua maori amb l'angles antic (i modern) crearen multitud de conflictes. La creacio fa pocs anys d'una mena de "Tribunal Constitucional " sobre el tractat de Waitangi a sol.lucionat una mica les coses. Gracies a aquest tribunal, per exemple, s'estan retornant moltes terres publiques als maoris.

Els maoris estan al parlament de NZ amb un partit propi, el Maori Party, pero tambe amb representacio a altres partits. Fins i tot tenen 7 escons reservats al parlament nacional, que no es molt, pero mes que no pas tenen minories a d'altres llocs del mon.

New Plymouth, 20 de febrer de 2008

2 comentaris:

  1. Felicitats per la crònica!

    Actualment estic vivint a Wellington.
    Et deixo aquest perquè la llegeixis:
    http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080821/53524395149.html

    Una abraçada,
    Eduard.

    ResponElimina
  2. Hola Eduard,

    Recordem encara un agradable trekking per la Great Barrier Island tot resseguint les passes per la historia de la tala del kauri en aquella illa. Afortunadament, ara, es un arbre protegit (si mes no, alli).

    Gracies pel comentari!

    ResponElimina