24 d’agost 2008

GALUNGAN I KUNINGAN

Aquests dies se celebra Bali la festa del Galungan i Kuningan, un dels festivals mes importants pels Balinesos. El Galungan (que es remonta al s. IX) se celebra cada dos anys coincidint sempre en un dimecres.

Durant aquests dies els Balinesos celebren que els esperits dels ancestres tornen per passar aquests dies junts. Es per tant un dia de celebracio familiar, quan les families es retroben per pregar junts en els temples familiars (bale) per distreure i acontentar els esperits del antecessors.

Aquests dies serveixen tambe per celebrar la victoria de Dharma (Deu) contra Adharma (Dimoni). Els temples (pura) es netejen i es guarneixen per a l'ocasio, i les dones, elegantment vestides amb el kebaya (samarreta de punt transparent), el sarong i el sash (cinturo) porten atractives ofrenes sobre el cap per a oferir als deus i esperits.


La celebracio d'aquesta festivitat omple de vida els carrers, els quals es guarneixen amb els "penjor" (bambus amb una decoracio elaborada) que porta un parell de dies a completar i que simbolitza la muntanya sagrada del Gunung Agung (la mes alta de Bali) a la vegada que els recorda que tot prove de Deu.



Les celebracions acaben al dese dia despres de Galungan, dia anomenat Kuningan, quan els esperits dels ancestres tornen al cel. Durant aquest dia, els temples es tornen a omplir d'ofrenes i flors.

Nosaltres aquests dies, com els balinesos, tambe hem celebrat un retrobament familiar (i d'amistats). I no, no hem tornat a casa encara, el que per tant vol dir que ha estat casa la que vingut a nosaltres. Despres de mes de 14 mesos voltant pel mon ens hem trobat amb Laura (germana d'Olga) i unes amigues a Bali.


Ubud, 24 d'agost de 2008

3 comentaris:

  1. Anda com ha augmentat la "troupe" oi?. Salutacions a tothom!. Joan.

    ResponElimina
  2. Anda com ha augmentat la "troupe" oi?. Salutacions a tothom!. Joan.

    ResponElimina
  3. Anda com ha augmentat la "troupe" oi?. Salutacions a tothom!. Joan.

    ResponElimina