22 de febrer 2009

EUROPA



D´Astana a Moscou hi ha poc més de 3000 quilòmetres durant els quals es travessa la serralada dels Urals. Aquest accident geogràfic s´ha pres de forma convencional com el límit oriental d´Europa, tot i que si s´observa un planisferi, el nostre continent no sembla ser més que una península asiàtica del supercontinent euroasiàtic. Així que segons com es miri existeix el continent europeu i asiàtic, o només l´euroasiàtic.

Les convencions sovint condueixen a dubtes, i aquests sorgeixen en el cas del Kazakhstan, país que geogràficament té una part (la sudoest) inclosa dins el que seria per definició Europa mentre la que la resta d´aquest vast país és troba a l´Asia Central. Algun dia el Kazakhstan entrarà a formar part de la UE? No sé si a Rússia li agradaria, però sent com és un dels primers productotrs de petroli del món, Europa i Asia el voldran al seu equip. I de moment, l´equip de futbol del Kazakhstan està participant en la lliga d´accès al mundial de futbol del 2010 en el grup europeu, dins el grup 6, on també s´hi troba un gegant futbolístic com és Andorra.


En algun punt desconegut entre les capitals del Kazakhstan i de Rússia, hem entrat a Europa i deixat enrera Asia després d´haver-la recorregut durant de 16 mesos. I de Rússia passem a Ucraïna, primer país que ja sense dubtes geogràfics es troba dintre d´Europa. Els ucrainesos diuen que és en el seu país on es troba el centre geogràfic d´Europa. Deuen tenir clar que és Europa.

De UCRAINA
Segons com es miri trepitjem el nostre tercer continent del viatge, o el segon, tant se val, però el que cada cop notem més clarament és que ens anem apropant a casa. Apareix una població majoritàriament eslava (ètnia ja d´origen europeu), una religió nascuda a Europa com és el cristianisme (ortodox en aquest cas) i una història lligada més al continent europeu. La part oest d´Ucraïna, on la ciutat de Lviv es troba, va pertanyer durant bona part de la seva història a Polònia o a l´Imperi Austrohúngar.

De UCRAINA


Cracòvia, 23 de febrer de 2009

3 comentaris:

  1. OOOOOOH!. Trobarem a faltar els vostres escrits de caire tant geogràfic com polític i històric. Amb referències a l'Imperi Austro-Húngar ja notem que sou a Europa, a casa!. Bona Ruta. Joan.

    ResponElimina
  2. Si nois trobarem a faltar aquest peazo blog que ens ha fet tanta companyia i ens ha fet veure el món a traves dels vostres ulls durant tota la vostra ausencia. Fins aviat!

    ResponElimina
  3. Vaja, doncs ens sap greu que patiu d´aquesta manera. Així que per vosaltres, pararem només quinze minuts a Barcelona, per seguir viatge! O no.

    Fins aviat!

    ResponElimina