Hem aprofitat un excepcional estiuet de Sant Martí per visitar ´ses illes´. Millor dit, per visitar sa Illa gran, Mallorca. Cap dels dos no trepitjàvem aquestes terres des del viatge de fi de curs d´EGB (Educació General Bàsica, per aquells que ja no recordin o no sàpiguen què era). Feia molts anys d´aquesta única visita i per tant tocava de tornar al que és una destinació turística de primer ordre a nivell europeu.
A diferència d´aquell primer viatge, aquest cop ni ens hem allotjat a la zona d´hotels de l´Arenal de Palma, ni hem visitat les coves del Drac, ni la fàbrica de perles de Manacor. Hem anat a fer la travessa de la Pedra en Sec, un sender de llarg recorregut (GR-221) que travessa la serra de Tramuntana de Mallorca.
I la experiència ens ha sorprès agradablement. Mallorca és una destinació turística de primer ordre europeu, sí, però ens ha sobtat de trobar unes muntanyes tant ben conservades com aquestes. No tenen encara pràcticament protecció, però el fet de ser privades (sovint amb dificultats per al seu accès públic) i d´estar allunyades de les zones on es concentra el turisme de masses (bàsicament el sud de l´illa), la serra presenta un millor estat de conservació que no pas la majoria dels parcs naturals catalans, on pistes, torres elèctriques, repetidors i molins de vents espatlllen la seva bellesa paisatgística. Hem tornat de Mallorca amb la impressió que el nostre país ha perdut la guerra a la protecció de la natura. Fa uns dies pujava al cim del Tagamanent, al Montseny. Quina sorpresa (desagradable) la meva en veure que la pista d´accès des del poble de Tagamanent havia estat asfaltada fins a la Masia (i restaurant!) de Bellver. Té Catalunya més parcs naturals que Mallorca, però aquest fet que no implica que tinguem un patrimoni natural millor conservat, sinó un de molt més amenaçat, i destroçat.
Podeu trobar per internet molts articles que us parlin de la serra de Tramuntana, així que no ho farem aquí. Només volem donar quatre puntualitzacions sobre els horaris de la ruta i sobre on podem dormir evitant hotels, fent bivac, vaja.
RUTA GR-221 PEDRA EN SEC
De Fins Horari Pujada Baixada KM
Port d´Andratx St. Elm 2h10min 300 300 7,4St. Elm La Trapa 1h 300 0 3,2
La Trapa Coll Gramola 1h30min 150 100 6,8
Coll. Gramola Mola d´Esclop 2h30 550 0 6,2
Mola Esclop Ref. C.Vidal 45min 0 350 2,1
Coma Vidal Estellencs 1h 0 450 5
Estellencs Banyalbufar 1h15min 150 150 7
Banyalbufar Esporles 1h40min 350 300 7,6
Esporles Coll Basseta 1h 250 0 4,2
Coll Basseta Sa Comuna 1h 350 80 3,6
Sa Comuna Valldemossa 45min 0 300 2,2
Valldemossa Pla des Pouet 45min 280 0 2,6
Pla des Pouet Font Sa Serp 1h40min 350 50 5,3
Font Sa Serp Sa Galera 35min 70 120 2,5
Sa Galera Sóller 1h25min 0 900 8
Sóller L´Ofre 1h40min 650 0 7,8
L´Ofre Coll de l´Ofre 30min 170 0 1
Coll de l´Ofre Cúber 45min 0 125 2,5
Cúber Font des Prat 1h10mi 50 50 2,8
Font des Prat Coll des Prat 1h15 420 0 7,4
Coll des Prat Lluc 1h45min 75 800 7,2
Santuari de Lluc Binifaldó 1h40min 270 0 6,2
Binifaldó Pollença 2h30min 0 550 12,5
TOTAL + 4735 - 4625 Km 85*
*Distància aprox. segons Oziexplorer sobre mapa 1:50.000
ALLOTJAMENTS. BIVACS
Hotels, pensions, cel.les monacals, refugis i bivacs són l´ampli ventall d´allotjaments que podem gaudir quan ens disposem a fer la travessa de la Pedra en Sec.
Els refugis de muntaya són una bona opció. Són barats (federats 9€/no federats 11€), nous, còmodes i amb tots els serveis. Alguns, com el Refugi Pont Romà de Pollença, o el de Deià, es troben dins les mateixes poblacions. Altres, com el de Tossals Verds, prop de Cúber, únicament s´hi arriba a peu. Només es troben oberts, però, una part de tots els refugis que el Govern de les Illes Balears té previst obrir al llarg de la ruta. La part de la travessa compresa entre el Port d´Andratx i Deià no disposa de refugis, el que obliga a buscar altres tipus d´allotjaments.
Una opció alternativa a considerar seriosament en fer la ruta, és el bivac. Legalment, l´acampada està prohibida a Mallorca, però només cal iniciar la ruta per comprovar que escampats al llarg del camí es poden trobar racons preparats per passar-hi la nit. Dormir al ras, sota els estels, o plantar una petita tenda al capvespre, suposa una manera diferent i barata (també menys còmoda) de creuar la serra de Tramuntana.
És en aquest aspecte on volem aportar la nostra experiència després de fer la travessa. En cap guia hem trobat consells d´on poder passar la nit fent bivac. D´aquesta experiència neix la petita llista de més avall. No es tracta de cap relació exhaustiva, sinó que pretén donar una mica d´idea d´on podem trobar llocs on fer-la i que serveixi alhora per animar la gent a emprendre la ruta alternant els bivacs amb altres tipus d´allotjaments.
Un aspecte que cal subratllar és l´aigua. La serra de Tramuntana és molt seca, sobretot la part entre el Port d´Andratx i Deià, i encara molt més si estem fent la travessa a l´estiu. Aquest tram és precisament la part de la travessa que no disposa de refugis. Quan passem per zones poblades caldrà proveïr-se d´aigua, ja sigui embotellada o de fonts públiques, allà on en trobeu.
PUNTS ON ES PODEN TROBAR LLOCS ON BIVAQUEJAR
• Pas Vermell: petits llocs fora del camí,a 2 minuts del pas, a l´esquerra
• La Trapa: bons llocs tant per plantar tenda sobre el mirador o entre els edificis (futur refugi)
• Collet sobre la font des Quer
• Inici camí davallada a Sa coma des Pinotells (cota 650m)
• Passat Estellencs al tram de camí sota el puig de na Foradada
• Camí des Correu prop el coll des Pi
• Cim de Sa Comuna (cabanes de pedra)
• Baixada de Sa Comuna, aprox. cota 600.Amb possibilitat d´aigua, tot i que de mina i estancada
• Pla des Pouet. Possibilitat d´aigua de pou. Bons llocs.
• Pla de Mala Garba (sota el Teix)
• Estret de Biniarix: abans i després de S´Estret, al costat de fonts que hi ha durant la pujada.
• Poc abans de l´Ofre, gespa al costat del riu.Lloc idil.lic, però... compte amb la prohibició!
• Font del Noguer. Aigua. Carretera al costat.
• Font des Prat. Bons llocs, i amb aigua de mina.
• Llocs dins el bosc al voltant de la Font de Ses Tosses d´en Gallina. Bons llocs, però preveure aigua
• Coll des Prat. Llocs arrecerats del vent rera el mur
• Coll des Telègraf. Amples, sense vent.
• S´Ermita
PODEU CONSULTAR ELS MAPES 1:50.000 AQUÍ
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada