08 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: GRAN CANÀRIA DE MAR A MAR

TRAVESSA DE NORD A SUD DE L´ILLA DE GRAN CANÀRIA

5 dies de travessa, 130km, +5.000m acumulats 

INICI: Las Palmas, prop l´Auditorio Alfredo Kraus
FINAL: Maspalomas, dunas
SOSTRE DE L´ILLA:  Pico de las Nieves 1.949m (3a. cota màxima). La fita geodèsica dintre una zona militar.
BAIXAR MAPA DIGITAL
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIAS
VEURE Espais Naturals de Gran Canària 

FOTOS DE TRANSCANÀRIES  




Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima exepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra,  dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.


      1.RUTA

      Cada travessa d´una illa canària suposa una bona sorpresa, i GC ho és per les seves muntanyes. Només Tenerife i La Palma la superen en relleu accidentat. El cim més alt de GC és el Pico de las Nieves, de 1.949m. (el tercer cim d´illa més alt després del Teide i Roque de los Muchachos). Malauradament és ocupat per una base militar espanyola. Al costat del pàrquing hi ha una fita geodèsica redera un tanca metàl.lica, a la que es pot arribar saltant una tanca tirada a terra.


      AIGUA/GAS: No trobarem fonts al llarg del recorregut. Haurem de reposar aigua en les poblacions, ja sigui supermercats o bars. Moltes zones d´acampada no disposen d´aigua, així que consulteu prèviament la llista de serveis de cadascuna de les zones d´acampada (Zones Acampada, Albergs i Zones Recreatives).

      A Las Palmas es poden trobar cartutxos de gas de rosca al El Corte Inglès.

      SENYALITZACIÓ: Pobre, molt escassa. Sí que podem trobar indicadors verticals de tant en tant, però manca clarament una senyalització que marqui totes les cruïlles. Un GPS es fa sovint indispensable, sobretot entre Las Palmas i Teror.


      La ruta seguida ha estat bàsicament la de la TransGranCanària, una cursa de muntanya que recorre l´illa de sud a nord.  Hi ha diferents opcions per fer una travessa de mar a mar trepitjant el cim més alt de l illa. De fet, és l´illa canària que ofereix més varietats o opcions a l´hora de recorre-la de punta a punta. Per exemple, tenim:

      TransGranCanaria 2009
      TransGranCanaria2011
      Challenge Trail 2010
      Camino de Santiago


      Altres llocs d´on podem treure informació és

      Senders de San Bartolome de Tirajana (pdf)
      Senderos de Gran Canaria
      Espais Naturals protegits de Gran Canaria

      El meu recorregut puja fins al cim de Sandara per baixar per un petit corriol fins a la pista que uneix la montaña del Reventón i una aula de natura que es troba a prop. També pujo al Pico de las Nieves per la vessant nord.


      2.ALLOTJAMENT

       Afortunadament l ´illa de Gran Canària disposa d´una bona xarxa de zones d´acampada gratuïtes. Es troben de forma general focalitzades al centre de l´illa, pel que no sempre trobarem útil de fer-les servir durant la travessa, però s´agraeixen que existeixin. Cal sol.licitar per avançat l´estada, tot i que si es una sola tenda, és possible que el guarda de la zona no tingui problemes en col.locar-vos.

      1. ZONES ACAMPADA: Consultar la llista a Zones Acampada, Albergs i Zones Recreatives. Tenir en compte que no a tot arreu hi ha aigua!
      2. ACAMPADA LLIURE: Teòricament es pot acampar a qualsevol lloc si s´està de travessa. Cal però, demanar-ho amb antel.lació al Cabildo de Gran Canaria. (permisos acampada i zones acampada). De totes formes, es pot acampar sense demanar permisos en molts indrets de la ruta, sobretot a la part central.(instància).
      3. REFUGIS: Només un refugi lliure a Gran Canària. Refugio de Montaña Pargana
      4. APARTAMENTS/HOTELS: es travessen poques poblacions, així que aquesta opció no ofereix grans ajuts. Es pot buscar algun allotjament a Teror, on fins i tot hi ha un alberg però que només és per a grups. (allotjaments Teror).

      3. TRANSPORTS 
        
      Es podria fer parts de la travessa prenent com a base Las Palmas, tornant-hi a dormir utilitzant la linea regula de Global. Un exemple clar seria fer la primera etapa Las Palmas-Teror en un dia, per tornar a Las Palmas a dormir.
       
      BUS: per moure´s per l´illa podem utilitzar els busos interurbans Global.
      FERRY: Dues companyies:

      AVIÓ:  

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada