23 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: TENERIFE DE MAR A MAR

TRAVESSA DE L´ILLA DE TENERIFE

4 dies de travessa, 80km, 7.000m acumulats
INICI:  Playa del Socorro
FINAL: Playa San Juan
CIM DE L´ILLA: El Teide 3.718m (1a cota màxima)
DESCARREGAR MAPA DIGITAL TENERIFE
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIES
MAPA Espais Naturals de Tenerife 
MAPA Espais Naturals Fuerteventura
FOTOS DE TRANSCANÀRIES






Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra,  dóna la volta a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.
      Tenerife i el Teide han estat els impulsors inicials d´aquest projecte. Pujar el Teide (3.718m) des de nivell de mar és un bonic repte. Milers de persones el pugen en un sol dia, sortint de matinada des de Playa del  Socorro per culminar el cim espanyol per la tarda, quan a partir de les 17h no calen ja permisos per accedir a l´àrea cimera.

      Però un cop al cim, perquè no baixar també fins a nivell de mar? Naixia així la TransCanàries.  De baixada del cim del Teide, segueixo cap al Pico Viejo fins al Parador Nacional, passant per los Roques de Garcia. D´allí agafo  l´itinerari 31 del Parc Nacional del Teide per anar de nou a una altra zona d´acampada gratuïta tinerfenca, la de las Lajas. Finalment, el recorregut va a parar a Playa San Juan després de passar prop la Montaña de Tejina.


      1.RUTA

      Veure Rutes marcades del PN Teide

      L´illa de Tenerife ha inaugurat recentment el seu propi GR-131(veure track). No està però, encara finalitzat. Per la part nord no està definit el seu pas pel parc natural d´Anaga, i finalitza a Arona, al sudoest de l´illa. El camí, tot i passar per les Cañadas del Teide, circula allunyat del cràter del Teide.

      AIGUA: És important planejar bé la travessa tenint en compte on podrem reomplir la nostra cantimplora.Tot seguit relaciono els llocs on es pot trobar durant la travessa:

      - Tigaiga: alguna font a la població
      - Restaurant a El Lance
      - Població de El Lance
      - Fuente de Pedro. NO confondre amb la àrea d´acampada. Són llocs diferents. Aquest és el darrer punt d´aigua abans del refugi d´Altavista
      - Refugi Altavista. Venen aigua de 500ml a uns 3€. També hi ha aigua no tractada d´aixeta que es pot bullir
      - Centro Visitantes Cañada Blanca. Al costat del Parador Nacional.
      - Zona Acampada de Las Lajas.
      - Població d´Acojeja


      1. PLAYA DEL SOCORRO- ZONA ACAMPADA FUENTE DE PEDRO. La gran dificultat de la pujada en un sol dia al Teide és el gran desnivell a superar, quasi 4000 metres, i la manca d´aigüa durant el recorregut. La  meva proposta segueix la ruta clàssica de pujada des de la Playa del Socorro (veure PDF explicatiu de la ruta), però amb una interessant variant, la que passa prop de la zona d´acampada de Fuente de Pedro.. Es pot dividir l´ascensió en dos dies fent nit a la zona d´acampada de Fuente de Pedro. L´altre problema, l´aigua, també el sol.lucionem recollint-ne a la zona d´acampada. A la torre de vigilància contra incendi hi ha un dipòsit d´aigua amb aixeta. Demanar als guardes o bé agafar-ne´n si no hi ha ningú.
      2. ZA FUENTE DE PEDRO-REFUGI ALTAVISTA: de nou de la torre de vigilància contra incendi, agafem la pista que puja dret cap a l´oest de la Fortaleza, on un cop a dalt, agafem el recorregut N33 del Parc Nacional, per anar a enllaçar amb el N22, camí normal de pujada al Teide des de Socorro.


        3. REFUGI ALTAVISTA-TEIDE-ZONA ACAMPADA LAS LAJAS:

        Seguim els itineraris numerats del Parc Nacional:
        • 7: Refugi Altavista-Telefèric
        • 10: Cim del Teide
        • 9: Telefèric-Pico Viejo
        • 23: Pico-Viejo-Roques de Garcia
        • 3:Roques de Garcia-Parador Nacional
        • 31: Parador Nacional-Zona Acampada Las Lajas
        4. LAS LAJAS-PLAYA SAN JUAN: És la part del recorregut més improvisat durant la travessa. Tot i així, el recorregut entre Boca de Tauce i la població d´Acojeja és força interessant, seguint pistes i corriols.
        • Las Lajas-Boca de Tauce: seguim la carretera TF-21 tot el recorregut
        • Boca de Tauce-Acojeja: Seguim l´itinerari 18, passant per Llano Negro, fins a Las Fuentes i la població d´Acojeja, deixant la montaña Tejina a la dreta.
        • Acojeja-Playa San Juan: seguim per pistes asfaltades i carreteres, fins de nou a nivell de mar.



        2. ALLOTJAMENT

        ZONES D´ACAMPADATenerife disposa d´una bona xarxa de zones d´acampada gratuïtes. Es troben bàsicament al centre de l´illa, al voltant del Parc Nacional (dins el PN està prohibida la pernoctació).Cal demanar permís, però es pot demanar a través d´internet, dintre de la pàgina explicativa de cada zona d´acampada. Les zones d´acampada de la ruta son:




        REFUGI ALTAVISTA  : Obre a les 17h!

        • Sac de dormir: NO CAL, disposa d´edredons.
        • AIGUA: n´hi ha de corrent, sense depurar, però que es pot bullir amb el bullidor o el fogó elèctric.
        • SERVEIS: màquina de cafès i begudes, fogons elèctrics, microonees, pots, tasses, coberts.
         
        3. TRANSPORTS 
          
         
        BUS:  busos TITSA
        • Inici:  Linia 107 (St. Cruz Tenerife-Aeropuerto-parada Socorro)/ Linea 363 (Pto. La Cruz-parada Socorro)
        • Final: Linia 473, 477 (Los Cristianos-Los Gigantes)
        FERRY: Dues companyies:
        AVIÓ:  

        Cap comentari:

        Publica un comentari a l'entrada