29 de juny 2007

AIXI PARLA ZARATHUSTRA


Si giro el cap a la dreta, a uns 100m d'on estic ara escrivint aquest comentari, dintre d'un edicifi coronat amb l'emblema dels zoroastres, crema, ininterrompudament, des de fa mes de 1500 anys, el foc sagrat dels zoroastres. Religio legal a l'Iran actual, amb uns 150.000 adeptes, fou la religio mes estesa de l'Antiga Persia i fins abans de l'arribada de l'islam. A Persepolis es facil tambe observar la figura alada del Deu Zoroaster. Aquesta religio ja parlava segles abans de Crist, d'un Deu unic totpoderos i invisible, parlava del Be i del Mal, i amb la flama, com a un dels seus signes mes sagrats. Us sona, tot aixo? Si heu pensat amb el judaisme, el cristianisme i l'islam, no anaveu mal encaminats. Aquestes religions monoteistes van beure d'aquesta font. Un detall mes perque veiu la relacio entre aquestes creences: sabeu com s'anomenaven als antics sacerdots zoroastres? Magi! Els tres Reis Mags de l'Orient anomenats a la biblia, podria ser que fossin no una altra cosa que sacerdots zorostres.
Amb tot aixo no he pensat comentar que som a Yazd (Iran), una de les ciutats, segons la UNESCO, mes antigues de la humanitat. Yazd, amb el seu entramat de carrerons estrets, sovint coberts, amb les cases fetes amb fang, convida a passejar-hi amb calma, sempre depenent de com aguantem la calor que cau sobre la ciutat, actualment al voltant dels 35 graus.
I aqui a Yazd, com a Shiraz, com a Tabriz com a Teheran, continuem passejant i visitant les ciutats, sense gairebe veure turisme estranger, que si intern. Podriem comptar amb els dits de les mans (si excloem el Damavand), els turistes que hem vist o amb els que hem coincidit. Tot aixo en ja 19 dies. Sembla que la politica d'alt nivell, arriba a afectar, i molt, les intencions dels possibles viatgers. Una llastima.
Yazd, IRAN

5 comentaris:

  1. Doncs el que us perdeu per aquí. La pagaza doble, les super rebaixes, els fitxatges del super Barça, unes vacacioncitas a la playa, unos heladitos ...

    ResponElimina
  2. Hola que tal esteu? jo estic a Alcorisa de vacances, com esteu? on durmiu? que menjeu? es que tinc curiositat per saber-ho. Adeuuuu!!!

    ResponElimina
  3. Que tal ja veig que Zaratustra ha parlat!!! Quina cultura!!! tants anys al departament de idem es veu que han fet efecte...
    jeeeeje

    Petonets,

    Cuideu-vos!!

    ResponElimina
  4. Hola! escric dsd el hogar del jubilado, per no entrar a la biblioteca... he donat d'alta a la Sara a Gmail i us ha escrit un missatge el segon era meu, el que passa es que com que ja estic a la tercera edat, m'he fet de la lia un pitxo!

    Petonets!!

    ResponElimina
  5. Hola Sara!

    Com van les vacances?

    Si pots ves a la piscina per mi que aqui no n'he vist cap! Fa molta calor! Estem quasi cada dia a 40 graus. Aixo si, hi han gelats i uns sucs molt bons per fer-ho mes lleuger.

    Petons.

    ResponElimina