26 de juliol 2007

PAMIR HIGHWAY

En poc mes d'una hora sortim cap a Murgab, ciutat situada a mig altipla del pamir, a 3630m d'alcada. Per arribar-hi, passarem per dos colls de muntanya situats a mes de 4000m, el primer, el Koj-Tezek a 4.271m i el segon, el Najzatash de 4.314m.

La Pamir Highway va ser una carretera construida als anys trenta per enginyers russos per utilitzar-la com a transport de tropes a traves de l'imperi sovietic. Despres de passar el Kyzyl-Art pass entre Kyrgyzstan i Tajikistan, es dirigeixa al sudoest fins a arriibar on som ara, a Khorog. D'aqui, segueix travessant un port mes de 3.200m fins a la capital Dushanbe.

La carretera, de fet, no es mes que una pista en pessimes condicions per als vehicles. La majoria que la recorren son 4X4 o furgonetes russes. La velocitat mitjana que se sol tenir es al voltant dels 20 quilometres per hora. De Khorog a Murgab ens esperen 310km de bots i incomoditats dintre el vehicle, i mes tenint en compte que viatjarem en una d'aquestes furgonetes russes, ara utilitzades com a minibusos per la poblacio.

Clar que sempre anirem infinitament mes comodes que en BTT. Pocs ciclistes son els que s'atreveixen amb aquesta dura ruta que els porta per passos d'alta muntanya i despoblacio. Per aquells que n'estiguin interessant, que algun hi ha, dir-vos que fins a Khorog (que es el que coneixem) podriem dir que el 70% de la carretera es pista, i en males condicions, amb forca clots, passos estrets, algun petit creuament de torrent, i a estones forca polsegosa pel transit de camions i minibusos que venen d'exportacio directament de la Xina (passen pel Qolma pass, prohibit, port de muntanya de 4.700m que comunica directament el tajikistan i la Xina, pero que resta prohibit als estrangers). La resta, asfalt, de vegades continu, sovint a trams. Quan en conegui la resta, ja fare cinc centims de nou.

Bona ruta a tots!

Khorog, 25 de juliol 2007

2 comentaris:

  1. Doncs també molt bona ruta!. Igual en algun tram encara podeu fer una mica de fons (trams de pista amb neu, uns esquisos i endavant, a fer la Beret sector Pamir!.
    Joa.

    ResponElimina
  2. A veure si podeu conectar i actualitzar dsd Kashgar, per saber com us ha anat la ruta, tot i que ja me imagino que debeu estar molidos por el trajin i descansant. Besitos.

    ResponElimina