29 d’agost 2007

LHASA


Lhasa es una de les capitals mes altes del mon. Es troba a 3.700m d'alcada aixi que si es ve de terres baixes, es normal patir una mica de mal d'alcada.



Es una ciutat petita, d'un quart de milio d'habitants. Segons dades xineses, prop del 85% de la seva poblacio es tibetana. Des del palau de Potala, la part antiga de Lhasa (basicament el barri de Barkhor), queda amagada per les grans avingudes i edificis d'estil xines. La part xinesa de Lhasa, domina clarament la tibetana.



Aqui tambe es pot veure molt de turisme. Tot i aixi, Lhasa es una ciutat interessant, fascinant si un passeja pel barri de Barkhor, amb el monestir mes sagrat pels tibetans, el monestir de Jokhang, en el seu nucli. Al voltant del Jokhang hi ha, per tant, tambe unes de les kores (circumvalacions a indrets sagrats) mes sagrades, potser la mes sagrada de Lhasa. Sobretot pels matins, centenars de pelegrins, molts fent rodar rodes d'oracions que duen a sobre, circulen al voltant del Jokhang. En sentit horari, sempre.



Al voltant del palau de Potala tambe hi ha una kora. L'entrada costa 100Y (1o eur). Per entrar a Potala cal reservar una entrada el dia anterior tot fent cua unes hores abans de l'obertura de les taquilles si un no es vol quedar sense sense entrada. S'esgoten a les poques hores. Cal presentar el passaport tant a l'hora de fer la reserva, com a l'hora d'entrar al palau. Fins i tot amb aquestes mesures, funciona el mercat negre. Si un coicideix amb una setmana amb actes festius a Lhasa, el preu al mercat negre d'una entrada per al Potala, pot arribar fins als 1000Y (1ooeur). Mercat negre, per cert, que tambe existeix per a la venda de bitllets de tren per al trajectes Lhasa-Pequin (aprox. un 50% mes).



Lhasa i els seus voltants es una zona oberta. Aixo vol dir que per circular per la seves rodalies, i pobles propers, no cal demanar un 'Travel Permit" a la policia. Pero les opcions son reduides. A la que es vol visitar altres indrets (monestir de Samye, camp base de l'Everest...) cal el Travel Permit. I aqui a Lhasa, aconseguir-los no es gens facil. La policia (PSB), organisme que els expedeix, no els concedeix sino es a traves d'agencies de turisme, a traves de tours organitzats. Tours amb preus desorbitats. Es habitual al Tibet que la policia et faci tornar enrera fins al punt de partida, quan es vol entrar o sortir del Tibet, sense el corresponent Travel Permit. Els ciclistes en ruta al Tibet, ho saben prou be.





VIDEO (barri de Barkhor)

http://video.google.com/videoplay?docid=-2445061994218831007

2 comentaris:

  1. Ahir al sopar sorpresa dels quaranta de la Marta,(ara Marta el món sencer ho sabrà, doncs això es internet :-)) tothom em preguntava per vosaltres, us van seguint al blog pero també em pregunta molta gent, de tot arreu, un noi que havia viscut a Montornes em pregunta: tu ets la del daquiaqui? i li vaig dir no es ma germana, i em diu si, si, es clar, el que passa que tu també hi escrius.., ja,ja es veritat, jo també "daquiaqui" escric. La Pilar dsd que va tornar del Iran ens ha fet "funcionar" tota la setmana amb els preparatius de la festa, ahir al mati li vam muntar un llibret ple de fotos, vam anar a recollir la bici de regal i a comprar tinta per la impressora que s'havia acabat i el Josep amb les seves manetes de no haver trecat mai un plat va el tio i al intentar possar la tinta, esquitxa, parets, cortines, terra i roba... un poema. Tot plegat va ser divertit, així es que no descartem repetir la moguda i els pròxims 40's passar-nos per Katmandú a donar-vos una sorpreseta. :-))) ja m'agradaria a mi...eh!!. Molts petons, cuideu-vos i al tanto amb el monzons, i amb la muntanya!!!

    ResponElimina
  2. Eis! hola macus!
    Olguita nena, he vist fotus que prima que estas casumdena. Ja tic al liu, però estic flipant ja esteu al tibet, justament l'altre dia vaig anar a sopar al restaurant tibetà que vam anar un cop recordes? coñio i hi havia la foto del kailash..jeje! no vegis i tu ara ets allí. Ostres la veritat es que ara m'estic arreglant el pis, però espero l'any que ve fer el viatge al Nepal, ja tinc companys de viatge (cantaires de gospel)arribareu fins a Katmandú? ja us aniré seguint igualment. ostres tbé he flipat amb el cagaderu de poble que vau estar, alli si tenen problemes de fems i purins eh? jeje! jo aqui contant merda..es lu que hi ha. Petonassos a tots dos. Max

    ResponElimina