25 de setembre 2007

KUMARI DEVI

Comenca la immersio en l'hinduisme, una religio nova fins ara en aquest viatge. Hem passat del budista Tibet, a l'hinduista Nepal, tot i que tambe al Nepal es practica el budisme.

Encara no dominem prou be el tema religios, pero breument us podem parlar dels diferents deus principals.


Shiva (tambe conegut per Mahadeva), es el deu principal. Representa la creacio i la regeneracio. Es pot presentar entre altres manifestacions en forma de Deu benevolent o terrible (Bhairab).
Parvati es la consort de Shiva, tambe coneguda com a Mahadevi, o simplement Devi. Parvati tambe te la seva representacio terrible en forma de deesa Kali.


Vishnu es el seguent Deu mes important, i representa la proteccio. Va tenir 9 encarnacions, en cadascuna de les quals, va lluitar i vencer contra diferents dimonis.


Brahma es el deu creador, pero tot i la seva importancia, no es tant venerat com els anteriors, si mes no, aqui al Nepal


Ganesh es el fill de Shiva i Parvati, i es facilment reconegut pel seu cap d'elefant. Es el Deu de la prosperitat i la sabiduria. Sol representar-se amb la trompo dintre de dolcos.


La majoria de temples estan dedicats a un d'aquests Deus. Cada mati, es pot veure com els creients fan ofrenes als temples. Son les anomenades 'PUJAS'. Es tracta d'ofrenes de dolcos, arros, petals de flors... que serveixen per 'aplacar' els deus. Tots els temples tenen unes campanes que es toquen cada cop que es fa una ofrena. Pero per 'aplacar' les manifestacions terribles de Shiva (Bhairab) o de Parvati (Kali) calen sacrificis, no n'hi ha prou amb els dolcos i els aliments. A la placa Durbar de Kathmandu hi ha tant la representacio de Bhairab com de Kali. Devant de la terrorifica imatge de Bhairab es fan cerimonies mes complexes a fi d'aplacar la seva ira, que pot incloure fins i tot el sacrifici d'animals.


Pero si hi ha un element divi diferenciador al Nepal, aquesta es la deesa vivent de la Kumari Devi. No es unica, ja que a la vall de Kathmandu es poden trobar d'altres, pero la Kumari de la capital es la mes important. La Kumari Devi es una autentica deesa vivent. Viu en un dels palaus de la pl. Durbar de la capital, al costat del Palau Reial. La Kumari Devi es una nena que ha estat escollida com a tal. Per ser-ho, ha de ser d'una casta concreta tenir unes caracteristiques fisiques concretes, un horoscop concret i passar proves com el de reconeixer objectes de l'anterior Kumari. El 'regnat' de la Kumari acaba amb la primera menstruacio, moment en que torna a ser una simple mortal.


Dema dia 25 de setembre comenca a Kathmandu la festa d'Indra Jatra, festivitat que celebra l'arribada de les collites alhora que es recorda als difunts de l'any. Es tambe, una de les comptades vegades que la Kumari Devi surt al carrer i es passeja per la ciutat en un carruatge, escortada per dos carruatges mes, amb un noi i una noia representant Shiva i Parvati.


Kathmandu, 24 de setembre de 2007

2 comentaris:

  1. Namasté!
    Per si algú encara no ho sabia... L'Olgui va cumplir els 40's ahir..:-)) Vaig enviar-li una foto d'ella de petita al Albert perque la penjes al blog pero veig que s'ha estimat mes penjar la Kumari Devi actual. Molt maca per cert!!!
    Una abraçada a tots dos i a seguir amb aquesta energia

    ResponElimina
  2. FELICITATS OLGA! Els 40 complerts envoltada de màgiques muntanyes és tot un somni per molts de nosaltres. A disfrutar de l'aniversari!. I a seguir endavant!. Ja he vist a les fotos com és veritat que la San Miguel arriba a tot arreu. Doncs una canya a la vostra salut!!! Joan.

    ResponElimina