08 d’octubre 2007

EVEREST, SAGARMATHA O CHOMOLONGMA?


Tres noms, una mateixa muntanya.



Va ser durant mitjans del s.XIX que el "Survey of India" va descobrir que un pic que tenien catalagot com a pic XV era el mes alt del mon. Fins llavors es pensava que aquest honor requeia sobre el Kanchenjunga (8598m) situat a l'est del Nepal.



De seguida es va voler donar un nom de mes honor per al que era el cim del mon que no pas un simple numero de cataleg. No se'n va trobar cap, i el cap del "Survey of India" va proposar el nom del seu antecesor, Sir George Everest, com a nom per a la muntanya. Amb certes controversies, el nom va ser acceptat per la Royal Geographical Society el 1865.



Pero es van trobar noms locals. Tant els tibetans com els sherpes (que descendeixen de tibetans de l'est emigrats fa 500 anys a les valls de l'everest i son budistes tibetans) tenien un nom: Jomo Miyo Lang Sangma, que es el nom de la Deesa que viu a l'Everest. Es d'aquesta Deesa que prove el nom tibeta (i sherpa) de la muntanya: Chomolongma



Curiosament els nepalesos no tenien nom per a la muntanya fins que un l'historiador nepales va inventar i proposar el nom de Sagarmatha. Va ser acceptat el 1956.

Som ja a Namche Bazzar. Hem trigat 7 dies de caminada per arribar als 3440m que es Namche, per un cami de constants pujades i baixades. Portem acumulats 7.500m nomes de pujades. I encara no hem vist l'Everest!

Dema sortirem cap a Gorap Shep i el camp base de l'Everest. Esperem que des d'aqui o des de la vall veina de Gokyo, poguem finalment veure muntanyes!

Namche Bazaar, 3440m
7 d'octubre de 2007

2 comentaris:

  1. Quin tute nanos 7000 i pico acumulats en alçada i la cosa continua!!! de que em queixaré que avui m'he fet una petita triatló doncs hem anar a banyarnos a la Barceloneta (fa un dia d'estiu) i a estrenar el Bicing, un servei de lloguer de bicis a la "modelna BCN del disseny" (no se si quan vau marxar ja hi era) quina moguda per deixar despres la ditxosa bicicleta del pebrots no trobava cap parada, al final l'he deixat a l'alçada del Hospital de Sant Pau i d'allà a casa encara hi ha una pujadeta caminant, es clar res a veure amb les que us feu vosaltres... Que us vagi molt bé de camí al Sagarmatha a veure si esteu de sort i el podeu veure, que ja que hi sou, que menys que es deixi veure. Disfruteu força el camí i ja explicareu l'ambient que es respira per Camp Base. Molts petons i cuideu-vos.

    ResponElimina
  2. Doncs a veure si en el proper muissate ja tenim fotos ...
    Joan.

    ResponElimina