22 de novembre 2007

ON VA NEIXER BUDHA?


Bhuda va neixer a Lumbini, i no estem parlant de cap poble de la Toscana italiana, sino d'un poble del Nepal on, ara fa mes de 2.500 anys, naixia Budha.


Siddharta Gautama (Bhuda) era fill del rei de Kapilavastu (ruines nepaleses situades a pocs km de Lumbini) i la princesa Maya Devi. Bhuda era en neixer, per tant, un pricep. Segons explica la historia (o la llegenda mes aviat), la princesa Maya Devi va donar a llum al seu fill just despres de donar-se un bany en un estany.


Al princep Siddharta un vident li va predir que es convertiria en rei o mestre. Per a que aixi fos, el rei el va aillar del mon durant 29 anys. Segons explica la llegenda, el princep Siddharta quan va sortir per primer cop del palau de Kapilavastu, va veure per primer cop un ancia, un home malalt i un cadaver. Aquesta visio totalment nova per a ell, el va fer reflexionar sobre la existencia humana. Va abandonar la vida luxosa per convertir-se en un mendicant.


Pero cap de les dues formes de vida eren valides per a ell. Naixia el cami intermedi, una de les bases dels seus ensenyaments.


Al voltant del llac on es creu que va neixer Budha, es poden trobar encara ara ruines de temples budistes de mes de 2300 anys d'antiguitat. A l'interior d'un d'aquests temples hi ha un punt que es venerat com el punt exacte on Bhuda va neixer. Al voltant d'aquesta zona sagrada ha crescut la Zona de Desenvolupament de Lumbini. Es tracta d'una zona enorme, on paisos de cultura budista han aixecat temples. Recorda tot plegat una mica una expo universal o el Forum'2004 en versio budista.


Dema, despres de dos mesos, deixarem enrera el Nepal i entrarem a la India. Deixem enrera un pais preparat per al turisme, que viu del i pel turisme. Un pais que et fa sentir com a casa. Fa anys que tracten amb turistes i sabem com fer-ho.
Deixem enrera tambe un pais amb una crisi politica. Les eleccions que estaven previstes per dema dia 22 de novembre s'han postposat fins a la primavera vinent. No s'han resolt els dos grans temes politics: quant declarar la republica i el sistema electoral (proporcional, mixte...) mentre les extorsions, violencia i terrorisme (el mateix setembre de la nostra arribada a Kathmandu, una bomba matava dos ciutadans) dels Maoistes continua.
Bhairawa, 21 de novembre de 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada