15 de desembre 2007

BOLLYWOOD

Despres d'unes advertencies a la pantalla, com que fer en cas que esclati una bomba, de sobte tothom es posa dempeus. La bandera india oneja a tota pantalla al cinema Regal de Mumbai mentre sona l'himne indi.

Aixi comenca una pel.licula a la meca del cinema mundial. Aqui a Mumbai es produeixen mes pelis que a Hollywood. La majoria son pel.licules comercials per consum intern, romantiques, musicals amb moltes coreografies, pero sense sexe, ni tan sols petons. La minoria de pel.licules produides reflecteixen una india realista. Son aquestes darreres pel.licules les que despres guanyen premis en festivals internacionals. Els pocs dies que hem estat en aquesta ciutat, hem vist una gravacio al carrer i fa poca estona una persona em preguntava mentre era a l'hostal, si volia participar en una en una peli de Bollywood. La majoria de papers son per fer de simple figurant, i paguen poca cosa per moltes hores de feina, pero be, mai se sap, ara que no tenim feina...

A mitja pel.licula vam tenir una parada que obviament es pot aprofitar per anar al lavabo o comprar alguna cosa de menjar. Ja no dic fer alguna trucada per tel.lefon, ja que durant la pel.licula el public constestava amb discrecio les trucades. I tampoc molesten tant!

Som a Mumbai, la capital de l'estat indi de Maharashtra, que amb una poblacio de 17 milions d'habitants es la ciutat mes gran de tota la India.

Van ser els portuguesos que anomenaren a la badia on s'establiren al s.XVI Bom Bahia, nom del que derivaria la Bombay britanica. El 1996 es va canviar el nom per l'antic utilitzat pels habitants kalis provinent de la deessa Mumba.

Tot i l'enormitat de la ciutat, Mumbai representa un oasis dintre d'India. Una ciutat ordenada (entre cometes), tranquil.la (entre cometes), cosmopolita, moderna, amb gratacels pero tambe amb edificis victorians de la herencia britanica. Vam entrar a l'esglesia de St. Thomas (el primer edifici aixecat pels anglesos al s. XVII) on uns nens assajaven unes nadales de cara al proper Nadal, mentre a l'exterior veiem passar alguns dels busos vermells de dos pisos que circulen pel centre. Per uns moments dubtem si som a la India o a Londres. Pero al sortir de l'esglesia "topem" amb una de les poques vaques al carrer que veiem en aquesta ciutat. Som a l'India, encara.

Mumbai, 14 de desembre de 2007

1 comentari:

  1. jejeje... ens han dit que quan estem alla, que una cosa qie no podem deixar de fer es veure una peli de bollywood allà... jejejejeje

    ResponElimina