22 de març 2008

ALL BLACKS

L'any 1981 la seleccio sudafricana de rugby va venir a fer una gira per NZ. Amb l'apartheid encara en plena vigencia en aquell pais, la gira va provocar una onada de protestes en contra. I el que va comencar com una protesta en contra de la discriminacio racista del pais africa, va seguir amb una onada reivindicativa de la minoria cultural de NZ, els maoris.






Gracies a aquelles protestes, al cap d'un parell d'anys es creava el Tribunal de Waitangi. Aquest tribunal revisava les diferents interpretacions i decisions que fins llavors s'havien aplicat pel tractat, tornant a donar la possessio de terres, en molts casos, als maoris.





I es que si hi a un esport rei a NZ aquest es el rugby, i si hi ha un equip del que tots els kiwis estan orgullosos, aquest es l'equip nacional, els All Blacks, anomenats aixi per la seva vestimenta tota negra despres que la premsa anglesa aixi els anomenes en una de les seves visites al Regne Unit.





El primer partit de rugby del 14 de maig de 1870 jugat a NZ va culminar amb la victoria a la Rugby World Cup de 1987 contra Franca, la seva fins ara unica victoria en una copa del mon. El proper campionat del mon tindra lloc aqui, a NZ, l'any 2011.





Potser el fet mes caracteristic dels All Blacks es el ball i cant que representen abans de cada partit. Es tracta de la haka "Ka Mate". Aquesta hakaes ball i cant maori compost pel lider de la tribu maori Ngati Toa, de la illa del Nord. Una haka es qualsevol ball maori, no necessariament un ball de guerrra. "Ka mate" es la haka mes coneguda de tot NZ per aquest fet, tot i que el 2005, els All Blacks introduiren una nova haka "Kapa o Pango" en el torneig de les Tres Nacions.


http://www.allblacks.com/index.cfm?layout=haka





Els All Blacks marquen tant la vida esportiva nacional, que diferents equips nacionals de diferents esports, segueixen la seva nomenclatura. Aixi l'equip nacional de basquet s'anomena "Tall Blacks", l'equip de Criquet "Black Caps" i el de Hockey "Black Sticks".





I avui ens anem de partit de Rugby. Fa ja poques setmanes que ha comencat la Super XIV, la lliga mes important de rugby de l'hemisferi sud. La juguen 14 equips de Nova Zelanda, Australia i Sudafrica, al millor de 13 partits. Es va crear l'any 1996, i fins el 2005 la formaven nomes 12 equips. L'Equip d'Ackland son els Blues, guanyadors de la competicio els anys 1996, 1997 i 2003, i evidentment, vesteixen de blau. Anirem a veure el partit Blues (Auckland, NZ) contra els Stormers (Ciutat del Cap, Sudafrica), a l'estadi d'Eden Park, el mateix estadi on juguen els partits els All Blacks a Auckland.





Auckland, 22 de marc de 2008

2 comentaris:

  1. Molt guapes les fotos de Nova Zelanda, sembleu una parella de Robinsons i amb un aspecte força relaxat, serà pels kiwis??? i comparat amb el que es deu coure ara al Tibet, que no us cau pas tant lluny del que heu viscut, no te digo mas. Aqui la moi de retorn de la semana santa bajo aragonesa, us envio unos toques de tambor:
    http://www.redaragon.com/cultura/semanasanta/
    perque feu una mica de propaganda a les antipodes de la RUTA DEL TAMBOR Y DEL BOMBO, que de turistes se'n veuen molts, pero d'australians i australianes no gaires....
    I també us envio molts records de tothom de per allà, que hasta los gatos m'han preguntat per vosaltres. Petonets.

    ResponElimina
  2. Sí Laura. Molt maques aquestes darreres de NZ. Kiwis, volcans,... el lago azul. Jo! que vida!. I les del partit de rugby?. Joan.

    ResponElimina