20 d’abril 2008

DE SAFARI PER AUSTRALIA


Com deia en un comentari anterior, qualsevol viatge i/o trekking per Australia te l'afegit de la fauna i flora endemica d'aquest enorme pais. Comencant pels boscos (amb els boscos de gums o de rainforest), passant per les aus i acabant amb els mamifers, Australia alberga una enorme biodiversitat d'animals que pels que venim de fora, no coneixiem abans.

Una fauna i flora uniques. Quan fa 33 milions d'anys Australia es va separar totalment de la Antartida, va comencar una carrera evolutiva propia de totes les especies que hi van quedar "atrapades". Ja tenim el primer element per comprendre el perque de la fauna unica Australiana. El segon, la duresa del clima i el sol. Australia es considera un continent comatos geologicament parlant. Ni es va veure afectat massa per les glaciacions, ni te volcans que creein sols fertils i nous. Tampoc te grans muntanyes que d'on baixin terres noves creades per l'erosio. Es un medi ambient dur pels animals.

I diferents son les estrategies que els animals han hagut d'adoptar per a sobreviure.

El koala es un animal que s'alimenta basicament de les fulles d'eucaliptus. Unes fulles toxiques i de poca aportacio energetica, que li requereix un 20% mes d'energia per digerir. Per poder soportar aquesta dieta ha "sacrificat" en un tant per cent semblant, el seu cervell. El koala es un animal encantador i dormilega (dorm unes 19 hores al dia) pero gens intel.ligent. Porta una vida mig aletargada a fi de reservar energia.

Com el koala, els cangurs i wallabies son marsupials. Que els bebes naixin sense acabar de desenvolupar-se i ho facin en les "bosses" de les mares fa que necessitin fins a un 20% menys d'energia del que necessita un mamifer no marsupial.

Les kookaburres son unes de les aus que mes s'escolten per Australia. Sembla que riguin, quan canten. Aqui a Australia hi ha moltes especies d'aus on calen tres membres per portar endavant un niu. A cada niuada, a part del pare i la mare, el pollet mes jove es queda amb ells per ajudar a cuidar la seguent niuada. Dos (pare i mare) no en son prou per sortir-se'n de les dures condicions(aviat passara igual a casa nostra, amb els sous baixos i hipoteques altes que tenim!).

Segons a quin Parc Nacional et trobis es mes facil de tapar-te amb una especie o altre. Els diables de Tasmania per exemple, nomes es troben a Tasmania, els cocodrils a l'humid nord mentre que els cangurs vermells son mes comuns a l'oest. Durant els darrers dies hem estat voltant pels Alps de Victori (pujant el Feathertop i el Bogong, dos cims coneguts del Alpine NP) i pel Wilsons Promontory NP. No hem vist per tant ni diables de Tasmania ni cocodrils, pero si wombats, eastern grey kanguros, wallabies, cotorres, emus i algun koala.

Els paisatges a Australia no seran tant magnificients com els de Nova Zelanda (NZ no te mamifers propis perque es va separar geologicament abans de que els mamifers apareixessin) pero val la pena venir fins a aquestes terres i descobrir tota una fauna i flora, uniques.

Dema deixen enrera Oceania per tornar de nou a l'Asia, al sudest asiatic aquest cop. Anem a Malaysia.

Melbourne, 19 d'abril de 2008

1 comentari:

  1. Que tal parella? estic impressionada de la lliçó magistral de biologia que ens heu fet. Un bitxo ben adaptat el Koala, no se si deu tenir gaires depredadors, en tot cas qui pogues dormir 19 hores al dia!!!, bé jo de fet si sumo les laborals a les nocturnes...
    :-))
    aisss
    Bon viatge guapos!!!

    ResponElimina