08 d’abril 2008

KOSCIUSZKO I LES SEVEN SUMMITS


Despres de l'experiencia de la furgo a NZ, a Australia el que hem fet ha estat llogar un cotxe. No ens hi estarem aqui el temps suficient com per comprar i vendre un vehicle, aixi que el lloguem, i no cal patir per si se'ns espatlla o no com la furgo.

La ruta que seguirem es la classica de la costa est, hem comencat a Sydney i acabarem a Melbourne. La primera parada va ser a Canberra, la capital politica d'Australia. Es d'aquesta ciutat des d'on governa Kevin Rudd, el nou president laborista del regne d'Australia. I es que com NZ, Australia es una monarquia. El seu cap d'estat es la reina d'Anglaterra Isabel II. Hi haura, pero, un debat obert sobre un possible referendum per convertir aquest pais-continent en una republica.

Canberra es una ciutat en la que et trobes en ple centre urba, i alhora et preguntes on esta la ciutat. Es una ciutat tant oberta i dispersa al voltant d'un llac artificial, on un mai te la sensacio de ser dins una ciutat, menys encara d'una capital estatal.

I de Canberra cap al parc nacional del Kosciuszko. El nom de Kosciuszko ha anat lligat molt sovint a la pol.lemica sobre si es un dels cims dels Seven Summits. Les seven summits es una llista creada per un afeccionat america a la muntanya, Richard Bass en la que incloia el cim mes alt de cada continent. Per al continent Australia-Oceania hi va incloure el Kosciuszko, de 2.229m. Reinhold Messner la va corregir canviant el Kosciusko pel Puncak Jaya o Carstensz (4900m), a Papua (Indonesia). Des de llavors han existis les dues llistes.

SEVEN SUMMITS

ASIA: Everest, 8848m
AMERICA DEL NORD: McKinley, 6194m
AMERICA DEL SUD: Aconcagua, 6954m
EUROPA: Elbrus 5642m
AFRICA: Kilimanjaro 5895m
ANTARTIDA: Vinson, 4892m
OCEANIA: Carstensz, 4884m (llista de Messner) - AUSTRALIA-OCEANIA: Kosciuszko, 2229m (llista de Bass)

Pero de fet, ni el Kosciusko es la muntanya mes alta d'Australia. El pic mes alt del pais es troba a la Heard Island, una illa a mig cami d'Australia i Madagascar que s'aixeca fins els 2.744m., es el Mawson Peak.

Fora de totes les polemiques, el cert es que l'ascensio al Kosciuszko ens va donar un agradable dia de muntanya, amb una ascensio amb paisatges alpins que no esperavem (i menys esperavem encara la presencia de neu durant bona part del recorregut).

Al Kosciusko la majoria de gent hi puja aprofitant el teleferic que surt del poble de Thredbo. Aquesta via d'ascensio suposa pagar 27AU$ (16eur) de teleferic, passar per una quilometrica passarel.la metal.lica i deixar de visitar la part mes interessant de la zona, el Main Range. En canvi, sortint de Charlotte Pass (1835m) es pot fer un recorregut circular d'uns 20km i 800m de desnivell, passant per arestes de cims de mes de 2000m i llacs glacials fins al mateix Kosciuszko. Es la ruta que nosaltres vam fer servir. No es la unica, clar, pero si aneu per la zona, no us perdeu el Main Range en el vostre recorregut al cim del Kosciuszko.

Ah, i planejeu abans d'entrar al parc nacional la ruta a seguir, que cal pagar 16AU$ per cada 24h d'estada al parc! En canvi, pero, i a diferencia de NZ, els campgrounds que hi ha escampats pel parc nacional son gratuits (tret d'algun que si que pot ser de pagamanet). Son zones d'acampada molt basiques, amb intal.lacions que nomes inclouen lavabos i aigua, i quan n'hi ha. Aquestes zones d'acampada tenen a mes a mes, l'afegit d'estar plantats al mig del bosc, rebent sovint visites d'alguns animals quan ets intal.lat dins la tenda!

Gundagai, 8 d'abril de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada