05 de juny 2008

KINABALU: LA MUNTANYA INACCESSIBLE


No hi ha cap pic de tres mil metres a Borneo, si un de mes de 4000, el Kinabalu.
Amb els seus 4095m d'altura, el Gunung Kinabalu s'aixeca 1500 metres per sobre de la segona muntanya mes alta de l'illa, el Gunung Trus Madi.

Tot i ser un pic de mes de 4000 metres, i d'estar envoltat per jungla i espessos boscos que formen el Parc Nacional del Kinabalu (800 km2), tecnicament pujar el Kinabalu es molt senzill. El cami al cim es ben marcat i evident, amb zones de descans cobertes i amb lavabo cada quilometre aproximadament. Als 3275m se situa una zona de refugis (Laban Rata) que son la parada normal del primer dia, abans de pujar a cim el seguent.

Si es vol intentar fer el cim del Kinabalu cal pagar l'entrada al parc nacional (3 euros), un permis d'ascensio (20eur) i una asseguranca obligatoria (1eur) a les oficines del parc. Podria semblar que amb tot aixo n'hi ha prou per iniciar l'ascensio al que es un dels 4000 mes facils que es coneixen. Pero no, a mes a mes de tots aquests "peatges", cal pagar OBLIGATORIAMENT un guia (12eur), que se t'assignara el dia que comencis l'ascensio.

Pero si per pericia personal has pogut sortejar tots aquests requeriments, i t'has plantat a la muntanya sense pagar permis o guia, diferents barreres t'impediran continuar la teva ascensio. I la primera barrera es just al comencament. Un te la sensacio d'entrar a Jurassic Parc quan veu la porta de Timpohon devant que t'impideix entrar al parc i que nomes s'obre quan han comprovat que efectivament, has pagat i portes el teu guia.
El normal en aquestes latituds es que les muntanyes nomes estiguin clares durant les primeres hores del mati. Cap a les 8-10h, els nuvols ja tapen tota la muntanya.Estranyament, la tarda de la nostra ascensio va ser clara. Pero per evitar "escapades" vespertines al cim des del refugi de Laban Rata (3275m), en tardes com la nostra, una altra porta metalica t'impedira seguir, nomes obrint-se quan vagis acompanyat!

I encara mes, un check point al Saya-Saya Hut (3668m) acabara per desanimar a tots aquells valents que hagin aconseguit arribar fins a aquell punt, lliurement.
Des de Timpohon Gate (1866m) al cim (4094m) son 8,7km de distancia i 2300m de desnivell de pujada, que es poden fer en 1h39min (pujar) i 2h39min (pujar i baixar), si ets de la Seleccio Catalana de Curses de Muntanya, es clar. El Kinabalu es la seu d'una de les curses del campionat del mon de Curses de Muntanya, i el 2007 la seleccio catalana va guanyar (i fer segon lloc), tant en homes com en dones.

Com que em sembla que els participants de la cursa no van acompanyats de guies, he arribat a la conclusio (despres de valorar altres alternatives) que la unica forma de fer cim de forma autonoma, es apuntar-se a la propera edicio del Climbathon, si es que s'esta prou en forma!

http://climbathon.sabahtourism.com/2008/main.php?page=2

Kota Kinabalu, 5 de junt de 2008

2 comentaris:

  1. jajaja... sembla que mes que pujar un cim estiguis jugant al Mario Bross jajajaja

    ResponElimina
  2. ....nomes falta el monstre de final de partida al cim ajajaja

    ResponElimina