29 de maig 2008

BRUNEI

Som a Bandar Seri Begawan (BSB), que com no, rapidament haureu associat amb Brunei. Pero no busqueu Brunei al Golf Persic, que Brunei es troba a Borneo, evidentment.

Pero si que potser haureu associat correctament, Brunei amb petroli. Nomes passar la frontera entre Sarawak (Malaisia) i Brunei, s'entra al camp petrolifer de Seria. Diferents bombes treuen petroli del subsol de Brunei just emmig de la poblacio, un pou de petroli al jardinet de casa! Plataformes petroliferes marines tambe es veuen prop de la costa, i es que el camp de Seria es dels pous mes antics de Brunei, i tot i que aquest petit estat no es un gran productor (200.000 barrials al dia) no fa gaire es va arribar a treure el barril 1 bilio (100 mil milions).


El que va ser un imperi que arriba a dominar tot Borneo, Brunei avui dia ha quedat reduit a un petit estat (10 cops Andorra) separat en dues parts sense interconnexio terrestre entre elles. Havia d'entrar a formar part de Malaisia quan Sarawak, Sabah i Singapore s'hi van incorporar el 1963, pero a darrera hora, va canviar de pensament. El govern de Kuala Lumpur ja havia conseguit el petroli de Sarawak i Sabah, pero la jugada de Brunei no li va sortir be. Brunei quedava fora de la Federacio Malaya, i no es va independitzar totalment de l'imperi britanic fins el 1984.

No hi ha democracia a Brunei. El Sulda governa totalitariament el pais. No es d'estranyar que el 1997 arribes a ser considerat l'home mes ric del mon. No hi ha democracia a Brunei, pero la poblacio, gracies al petroli, disposa d'una renda per capita millor que l'espanyola, amb jubilacio, sanitat i ensenyament gratuits. El Solda, que es va casar amb una periodista de TV3 de Malaisia (a algu li sona aixo?), viu en un palauet de 1700 habitacions a tocar del riu Brunei.

Pero els qui literalment viuen a tocar de l'aigua, son els prop de 30.000 habitans de la capital que viuen a Kampung Ayer. Kampung Ayer es un barri de cases de fusta construides sobre el riu. Per accedir-hi, cal agafar un dels nombrosos tambang (embarcacions fora borda) que per 1 dolar de Brunei, et porten, a tota velocitat, a alguna de les parades del barri. Passejar per les passarel.les que connecten les cases, escoles i mesquites del barri, es una de les millors experiencies que es pot fer, a Bandar Seri Begawan, la capital de Brunei.

1 comentari:

  1. Siento profundamente la llamada de la selva dsd que he visto y oido el video de los orangutanes, esos si que viven bien colgaos, eh!!! y con que tranquila agilidad se desenvuelven los adultos y las crias...
    Por otro lao, que increible que en poco tiempo podais pasar de estar en plena jungla a navegar entre medio de pozos de petroleo y palacios de sultanes y la sultana de TV3, que ni idea de quien es. ¡Besicos! Laura

    ResponElimina