11 de juny 2008

LA "REINA" DE SABAH

Pels boscos de Sabah podem trobar dues especies de sangonera. La sangonera tigre "ataca" mes aviat la part superior del cos i els bracos, mentre que la sangonera bruna ho fa des de terra, "atacant" mes les cames. Un cop una sangonera se t'ha enganxat al cos, tens dues opcions per treure-la. La primera es arrencar-la amb forca i la segona deixar-la fins que es desprengui per ella mateixa quan s'hagi atipat de la teva sang.

Sabah ocupa la part nordoriental de l'illa de Borneo, i pertany a Malaisia des del 1963, quan s'hi va incorporar junt amb Sarawak i Singapur. Sabah te basicament dues fonts de riquesa natural, els boscos i el petroli.

Pero de boscos ben pocs en queden, la majoria han estat, o estant sent tal.lats (moltes vegades il.legalment) de forma extensiva per vendre la fusta primer i despres per plantar en el seu lloc palmeres per a fer-ne'n oli, amb plantacions que s'estenen quilometres i quilometres, i destruint boscos de 100 milions d'anys, mes antics fins i tot que els de l'Amazones. No cal dir que Sabah es el primer productor d'oli de palma del mon i que la palma d'oli es l'autentica reina.

Amb la destruccio del medi ambient es facil imaginar perque estan en perill d'extincio molta de la diversa fauna que te Borneo. Entre les mes amenacades estan els orangutans, els rinocerons de sumatra, l'elefant asiatic, les tortugues gegants i els tigres. No es tant evident, pero, que la destruccio de la jungla acaba tambe amb la forma de vida de cultures que han viscut en els seus boscos i pels quals, la seva desaparacio soposa tambe la fi de la seva cultura. Es el cas dels Penan, on s'ha arribat al punt de denunciar assassinats de conservacionistes per part de les empreses de tala il.legal (i potser no tant il.legal)d'arbres.

Com en el seu ric vei Brunei, a Sabah hi ha petroli a les seves costes. Un petroli gestionat des de les luxoses torres Petronas de Kuala Lumpur, on Petronas (Petrolium Nasional) te la seva seu central. Poca riquesa es queda a Sabah de tota la que genera, amb una balanca fiscal molt desfavorable respecte al Govern Federal de Kuala Lumpur ha fet que des de 1970 quan era un dels estat mes rics de Malaysia, Sabah sigui ara el mes pobre, amb prop del 20% de la poblacio per sota del nivell de pobresa.


Semporna, 12 de juny de 2008

3 comentaris:

 1. Hola pipiolos! que tal per Indonesia? se m'ha passat volant aquest any vostre de viajeo continuo, (qui m'ho anava a dir, eh!) el cas es que hem estat força comunicats, tot i que no ens ho haureu explicat tot... doncs m' imagino que les aventures mes sentides, deuen estar a la "reserva"...
  Molt impressionats les sangoneres, per qui se supossa que no n'hi ha però a vegades tinc la sensació que m'han picat unes quantes... i jo diria que son tigres! jeje

  Cuideu-vos!
  Besicos. Laura

  ResponElimina
 2. Com està el tema per trobar un bolo per allà?

  M'alegro que després d'un any hagueu decidit seguir amb aquesta nova vida que porteu!!!

  Una abraçada
  Kalamar

  ResponElimina
 3. Hola que tal, el día 19 vaig acabar el curs, però encara no m'havíen donat les notes, avui les he anat a buscar i m'han anat bé. La nota global és un notable, i l'assignatura que m'ha anat millor es l'anglès, que he tret exel·lent.
  Ahir era la festa final dels deu anys de l'escola de música i també em van donar les notes. De piano, un bé, de llenguatge musical, un notable i de cor juvenil, un exel·lent. en general m'ha anat bé tot, i l'any que ve començo l'institut.
  Espero veure-us aviat
  petons, Sara.

  ResponElimina