10 de juliol 2008

INDONESIA MUSULMANA

Quan erem a Kuala Lumpur fent el visat indonesi no em van deixar entrar a l'ambaixada per dur pantalons curts. Aquest fet ens va fer pensar que Indonesia seria un pais estricte pel que fa a l'aspecte religios.

Pero les coses han resultat ser ben diferents un cop al pais. Indonesia, amb els seus 250 milions d'habitants, es el pais musulma mes gran del mon (i quart en poblacio total). El pais es musulma, pero com a Malaysia, l'islam arriba a aquestes illes a traves de la India i fou un islam mes suau i menys ortodox que el practicat a l'Arabia. La poblacio d'Indonesia es en un 90% musulmana, pero en termes de territori, hi ha mes extensio on predomina el cristianisme i l'animisme que no pas l'islam, centrat a l'illa de Java, on nomes alli hi viuen 150 milions d'indonesis.

El cristianisme arriba aqui de la ma dels portuguesos i els holandesos, i esta arrelat fortament a diferents illes del pais, o a diferents parts d'illes del pais. A l'illa Sulawesi trobem Tana Toraja, una vall envoltada per muntanyes de mes de 2000 metres amb una cultura unica al pais, barreja de creences animistes i cristianes. I trobem tambe la regio de Sulawesi Utara (Sulawesi Nord) on predominen les esglesies cristianes, les creus amb felicitacions de pasqua, rellotges amb la imatge de Crist o samarretes amb un 'Jesus Love You' estampat al pit. En les regions on predomina el cristianime, per agradable sorpresa nostra, s'hi menja porc i s'hi beu cervesa, carn i beguda que es dificil de troba en aquelles zones de majoria islamica.

Un cas semblant son les Moluques, de majoria musulmana al nord i cristiana al sud. I a Flores hi ha majoria catolica, a Bali hinduista, Papua animista... i aixi podriem estar parlant indefinidament sobre les 17.500 illes que componen Indonesia.

Tanta barreja religiosa tambe ha donat peu a conflictes interreligiosos entre les diferents comunitats. A Sulawesi Central encara ara la situacio es tensa, mentre que la situacio a les Moluques ha millorat molt. En aquestes darreres illes, entre els anys 1999-2004, disturbis religiosos entre musulmans i catolics comportaren la crema de mesquites i esglesies i desenes de morts d'ambdos costats.

Ternate, 14 de juliol de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada