16 de juliol 2008

MOLUQUES

Quan erem a Malaca (Malaysia) deiem que els portuguesos van arribar fins alli tot buscant la font de les especies. Pero aquestes no provenien de Malaca, sino de les Moluques, un arxipelag situat entre Sulawesi i Papua d'on son originaries el clau i la nou moscada.

Ens trobem a Ternate a la provincia de Muluku Utara (Moluques Nord), des d'on juntament amb Tidore, una illa veina, es governava aquest lucratiu negoci. Ternate i Tidore, dues illes una a tocar de l'altra, totes dues amb aproximadament la mateixa extensio, amb un volca de la mateixa alcada al seu centre, totes dues suldanats i amb el monopoli mundial del clau. No es estrany que Ternate i Tidore esdevinguessin enemigues.

Quan els portuguesos van arribar finalment a aquestes illes, no tenien massa a oferir, nomes armes i llana, un material aquest darrer, no massa util al tropic. Pero els portuguesos no venien per comerciar amb llana al tropic sino per fer-se amb el monopoli de les especies. El Sulda de Ternate, veient la possibilitat d'augmentar el seu poder per lluitar contra el seu enemic el Sulda de Tidore, s'alia amb els portuguesos. En resposta, el Sulda de Tidore demana l'ajut dels espanyols. Encara ara es poden trobar forts portuguesos a Ternate i d'espanyols a Tidore.

Portuguesos i espanyols no van ser els unics que buscaven enriquir-se amb les especies. Per aqui tambe aparegueren holandesos, anglesos i pirates com en Francis Drake. Van ser els holandesos els que es van fer amb el poder de les illes i el monopoli de les especies tot expulsant els portuguesos i espanyols.

Pero els anglesos van riure els ultims. Si van ser els portuguesos els primers a tenir la gran idea d'anar a buscar la font de les especies per enriquir-se, els anglesos van tenir la segona gran idea, la que va soposar la fi del negoci per a les Moluques. Simplement van agafar les llavors i les van dur a plantar a les seves colonies. Va ser el final per a Ternate i Tidore.

Avui dia Ternate i Tidore son dues illes que es recuperen dels conflictes interreligiosos que van patir durant els anys 1999-2002. S'estan reconstruint les mesquites i les esglesies que durant les revoltes es van destruir. La situacio va tornant mica en mica a la normalitat, i mica en mica comenca a arribar un turisme que durant anys no s'hi acostava.

Sera per aquesta falta de costum de turistes (no hem trobat cap turista en una setmana) que es impossible passejar pel carrer sense que cada dos minuts et saludin amb un "hello mister". Nens, adults, monges, policies, militars, conductors de microbusos, paletes treballant, motoristes... tots tenen un segon per saludar-te amb un "HELLO MISTER".

Ternate, 16 de juliol de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada