13 d’agost 2008

BALI


Nomes de sentir el nom de Bali que immediatament a tothom li ve al cap el Gunung Agung, la muntanya mes alta de l'illa mentre que a nomes uns quants els haura vingut al cap imatges de platges, surf i plantacions d'arros. Be, per ser sincers, imagino que ha degut ser ben be al reves, que la gran majoria de gent associa Bali amb platges enlloc de muntanyes.

A Bali es troba el Gunung Agung, muntanya sagrada pels hinduistes, i a la qual estan orientats el temples mes importants de cada poble (el Pura Puseh). L'Agung es un volca que s'eleva per sobre dels 3000 metres a la part nordest de Bali i que intentarem pujar d'aqui uns dies.

Nomes hi ha tres nacions al mon que siguin de majoria hindu: la India, Nepal i Bali. De les mes de 17.000 illes d'Indonesia Bali es la unica que conserva una majoria religiosa hindu. Pero l'hinduisme que aqui es practica no te gaire a veure amb el que vam trobar a la India o Nepal. Se segueixen igualment els deus hindus de Shiva, Bhrama i Vishnu, pero amb una base animista. Els balinesos creuent tant amb els deus indus com en espirits bons i dolents (els bons habiten a les muntanyes, com no podia ser d'altra manera) i cada mati se'ls fan ofrenes, com tambe es fan ofrenes als esperits dolents.

(ofrena al temple Pura Taman Saraswati d'Ubud, dedicat als esperits que protegeixen el poble)

Bali no te gaire a veure amb la Indonesia que hem conegut fins ara. El turisme que aqui ve des dels anys 70 han aportat diners que han soposat un guany en el nivell de vida dels seus habitants. Millors infraestructures, millor sanitat i mes riquesa que a les illes veines fa que no sembli que estem a Indonesia. Pero el turisme tambe ha portat sobreexplotacio urbanistica ( i perdues medioambientals).

El dualisme d'esperits bon i dolents es pot traslladar a Kuta i a Ubud.

Kuta es troba al sud de l'illa i es la ciutat de platja per exel.lencia. Aqui es on van a parar els milers d'australians (i tambe europeus) que van en busqueda de sol, platja, festa i onades per a les seves planxes de surf. No he visitat mai Calella, pero potser fins i tot Calella sigui mes interessant que Kuta. Bars amb cervesa barata, turistes despitrats passejant pels seus carrers i botigues de souvenirs de dubtos gust es el que un pot trobar tot passejant per Kuta.


(platga a Seminyac, prop de Kuta)

A l'interior de l'illa, a uns 35km de Kuta es troba Ubud. Ubud es la capital del "progressisme" i "hippisme" de l'illa. Galeries d'art, espectacles culturals, centres d'Spa, restaurants que ofereixen menjar "health" es el que un es pot trobar tot passejant per Ubud.


(on anem?)



Ubud, 13 d'agost de 2008



2 comentaris:

  1. Home, tienes que meterte hacia el interior de la isla de Bali para que no te moleste el turismo.
    Kuta, Sanur, Nusa Dua y toda la costa esta super poblada de extranjeros.
    De todas formas creo que sigue siendo algo interesante de Indonesia, por que la gente es diferente a la del resto del pais, por algo son hindues y los demas musulmanes(sin tener nada en contra de estos).
    Un saludo de un enamorado de Indonesia.

    ResponElimina
  2. Portem mes de tres setmanes per Bali, i estem d'acord amb tu, Bali, malgrat Kuta o Nusa Dua, es una interessant singularitat cultural i religiosa d'Indonesia.

    Salutacions

    ResponElimina