26 de setembre 2008

LA CIUTAT DE L'ISLAM

De MALAYSIA

"Bandar Raya Islam" es l'eslogan amb el que la mateixa ciutat de Kota Bharu es mostra al mon, un eslogan que significa en malai "la principal ciutat de l'Islam", referint-se a Malaisia, es clar.

Som a l'estat de Kelantan, a 25km de Tailandia, i enlloc de Malaisia hem trobat cap estat on l'islam hi estigui tant present. Des del 1990 que l'estat es governat pel PAS (Partit Islamic de Malaisia) any des del qual que intenta aplicar la Xaria (llei islamica) sense gaire exit.

Pero si podem notar certs "tocs" deguts al PAS que no s'observen en altres parts del pais. Aqui les dones porten majoritariament el mocador posat, hi ha cues diferenciades per a homes i dones als supermercats (tot i que no se segueixen gaire), i no proveu d'anar a cap lloc oficial els divendres, que es el dia festiu.

De MALAYSIA
(els Suldans de Kelantan)



I evidentment el Ramada aqui se segueix escrupulosament. Els horaris oficials del comencament i acabament del dejuni diari del Ramada es publiquen cada dia als diaris. Aixi per avui, "l'Imak" o inici del dejuni, comenca a les 5:38h de la matinada. No es estrany trobar-se viatjant de nit, i que el bus pari a fer un apat abans de l'Imak, o que al tren reparteixin un abundos esmorzar quan encara es fosc.

El dejuni acaba amb la "berbuka" que avui cau a les 19:07h. Durant el dia no es veu pel carrer ningu menjant ni bevent, ni la minoria xinesa (que en general, i per sort per nosaltres, va a la seva) aqui sembla respectar publicament tambe el dejuni. Molts restaurants malais estan tancats, mentre que els indis i xinesos si que obren sent sempre la salvacio pels turistes que es mouen per la ciutat.

Poques hores abans de la "berbuka" comenca pels carrers de Kota Bharu un bullici de paradetes de menjar al carrer que tenen molt d'exit. La gent hi compra tota mena de menjar cuinat i begudes per endur-se-les a casa on trencaran el dejuni. Just arribada la "berbuka" es mala hora per anar a sopar o comprar. Els restaurants s'omplen literalment de gent amb gana i sed acumulades durant mes de tretze hores mentre que algunes botigues tanquen durant 45min. per a poder aixi recuperar la gana i la sed acumulades durant un llarg dia de treball.

No es d'estranyar que sigui habitual l'us de la pirotecnica despres de sopar. Poder per fi haver saciat la gana despres de tantes hores de dejuni, es per llencar coets.

Kota Bharu, 27 de setembre de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada