10 de desembre 2008

ANGKOR WAT

De CAMBODJA

Les cerveses a Asia esdevenen gairebe una questio nacional, l'aparador del pais. O aixo si mes no sembla, atenent als noms de les cerveses que hem anat trobant durant el viatge.

Un dels casos mes paradigmatics l'hem trobat a Laos, on la cervesa Lao (nom del pais en la llengua local) es tota una institucio al mercat alimentari nacional, on la marca fins i tot arriba a dominar un 99% de les vendes de cervesa. Pero la Lao no es l'unica cervesa que pren el nom del pais o regioo on es troba. Tenim la Myanmar a Myanmar, la Bali Hai a l'illa indonesia de Bali, la Lhasa al Tibet, i l'Angkor a Cambodja.

Be, si, teniu rao, Angkor no es cap pais, pero com si ho fos. Angkor en llengua khmer significa ciutat i la ciutat-imperi en majuscules de Cambodja ha estat Angkor. Tant important pel cambodjans ha estat Angkor, que les torres del temple mes emblematic d'Angkor (Angkor Wat) s'han inclos en la bandera nacional de Cambodja.

De CAMBODJA

La civilitzacio d'Angkor va florir entre els s. IX fins el XV arribant a dominar parts de Tailandia i Laos. D'aquell vast imperi avui nomes resten ruines, unes ruines, tot val a dir, enormes.

Que ningu s'imagini pero, unes ruines remotes, salvatges, allunyades de la civilitzacio. Son a 6km d'una gran ciutat (Siem Reap) i comunicant els temples hi ha multitud de carreteres afaltades que faciliten la seva visita.

Calen diversos dies per visitar les ruines donada la seva extensio. Desenes de temples s'escampen en una zona de quilometres d'extensio i nomes visitar els pocs temples principals representen 16km de recorregut, 26km si es vol ampliar el recorregut a altres temples. Queda clar que cal buscar-se un transport per moure's pels temples. La gran majoria de turistes opta pels tuk-tuks, que cobren fins a 20$ per dur-te de temple a temple durant una sola jornada. Un lucratiu negoci si es te en compte que el lloguer de motos esta prohibit. L'altra opcio que resta es la bicicleta, pero pocs els turistes les agafen donada l'acumulacio de quilometres que es una visita a Angkor.

De CAMBODJA

I que val entrar a Angkor? Una sola jornada 20$, 40$ per tres dies i 60$ per una setmana. Es tot un dineral per un pais com Cambodja, tenint en compte que amb l'entrada de tots dos, tindriem hotel per a 3 setmanes. Aquests diners estarien ben invertits si anesssin a parar completament a l'organisme encarregat del manteniment d'Angkor. Pero no es aixi, sino que l'organisme que gestiona les visites es una petroliera que nomes reinverteix una minima part en la conservacio.

De CAMBODJA

Tot s'ha de dir, pero, que visitar Angkor es tota una experiencia i son, sens dubte, les millors ruines que mai hem visitat.

Phnom Penh, 13 de desembre de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada