16 de desembre 2008

Genocidi a Cambodja

De CAMBODJA
Tots els paisos tenen un passat negre en la seva historia recent, pero el passat de Cambodja es un dels mes foscos que es recorden.

El 17 d'abril de 1975 els Khmers Rojos prenen la capital Phnom Penh donant fi a la guerra civil que aquest pais patia. Comencava pero, un infern pel poble cambodja. Amb Pol Pot al capdavant, els Khers Rojos comencen a aplicar les seves politiques ultracomunistes. Pol Pot ordena l'evacucio de totes les ciutats (malalts inclosos) per portar els seus habitants a treballar al camp. Els ciutadans son considerats gent corrupta, i sota el seu regim esdevenen literalment esclaus, treballant als camps de sol a sol. Milers de persones moren en les evacuacionions, fins i tot el germa de Pol Pot. Al nou pais (Camputxea Democratica) qualsevol referencia al "corrupte" occident es prohibeix: la televisio, l'escola, els rellotges, termes linguistics derivats del colonialisme...

De CAMBODJA

Pero el pitjor de tot va ser la repressio, persecucio i extermini que va patir la poblacio a mans del regim de Pol Pot. Durant 5 anys (1975-1979) el govern Angkar dels Khmers Rojos van dur una politica d'extermini que va acavar amb una cinquena part de la poblacio. Les dades sobre l'estermini varien molt segons les fons, pero totes se situen entre els 1,5 i els 2,5 milions de morts, causades o be per execucions directes o be per la fam que va provocar les seves mesures. Mentre la poblacio moria a milers per la fam, la produccio d'arros que aquests nous esclaus produien servia per comprar mes armes a la Xina, unes armes que servien, com no, per controlar mes i mes a la poblacio.

Una visita a Phnom Penh no es completa sense coneixer S-21 i el camp d'extermini de Cheung Ek. S-21 era el centre principal d'empresonament dels Khers Rojos a la capital. Qualsevol rao era suficient per ser empresonat, com portar ulleres, que podia significar ser prou intel.ligent per liderar una revolta. Mestres, metges, monjos... tots van ser assassinats. Al centre de detencio S-21 els detinguts passaven mesos sota tortures constants abans no eren enviats al camp d'extermini de Cheung Ek. Unes 20.000 persones compresos dones, nens i nadons, van ser executats i enterrats en aquest camp, bona part d'ella morts a cops per no malgastar una escassa municio.

Una barbarie que encara Cambodja arrossega en forma de pobresa i miseria.

De CAMBODJA

(fosses comunes a Cheung Ek)

Ho Chi Minh, 16 de desembre de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada