26 de desembre 2008

PLANTANT ARROS

De VIETNAM

Els francesos van mantenir durant prop de 70 anys dos protectorats (colonies) sobre territoris del sudest asiatic. El primer s'anomenava Indoxina i incloia quatre provincies que comprenien el que actualment son Vietnam, Cambodja i Laos. El segon protectorat te un nom molt popular pero que poca gent sabria (com en el nostre cas) situar sobre el mapa: la Coxinxina. La Coxinxina era la regio situada al sud del Vietnam que incloia el delta del Mekong. La seva particularitat es que esta habitada per khmers, com els actuals pobladors de Cambodja.

Tenien els francesos una particular manera per explicar el taranna de les seves colonies a Indoxina. Per a ells, els vietnamites eren els que plantaven l'arros, els cambodjans miraven com creixia, mentre que els laosians escoltaven com creixia.
De VIETNAM

Nosaltres, ara que coneixem una mica aquests tres paisos, podem dir que no era una mala manera per definir les maneres de ser d'aquests tres paisos. Laos es un 'oasi' de tranquil.litat, on les expressions "no pensis" i "cap problema" es podien sentir sense dificultat. Els cambodjans els vam trobar ja amb mes ambicio de cara al negoci, pero sens dubte, son els vietnamites qui s'emporten el premi al treballador incansable. Es igual que compris, quin transport agafis, on vagis a dinar que t'intentaran cobrar de 2,3 o 4 cops el seu preu i incansablement t'oferiran taxis, fruita, menjar o begudes fins al punt d'una insistencia esgotadora.
De VIETNAM

I compte amb les micro-estafes, que Vietnam es un dels campions. A part de voler-te cobrar mes del compte per tot (a la qual cosa jo anomenaria estafa de baixa intensitat) cal anar en compte no anar a parar en un transport que a mig cami s'atura al mig del no res per demanar mes diners, o no anar a parar a un hotel copia d'un de conegut on copien el nom pero no els serveis (i de vegades multipliquen els preus de l'original).

Altres paisos son semblant en aquest aspecte amb la India en un indiscutible numero 1 en un hipotetic ranquing de paisos on es cansat, dur, pesat, de viatjar. Pero el Vietnam potser estigui entre el segon i tercer lloc, empatat amb Indonesia,pero sense la simpatia que si que tenen els indonesis.

Segons la LP el comunisme no acaba d'anar amb la mentalitat d'un poble comerciant com el vietnamita, sent com ha estat un punt d'encontre de les rutes comercials entre la Xina i la India, i els portuguesos i francesos que per aqui van apareixer uns al s.XVI els altres al XIX.

No se si sera per tot aixo que el Vietnam es una de les economies asiatiques amb mes creixement economic, convertint-se poc a poc, en un altre tigre asiatic.


Hanoi, 27 de desembre de 2008

2 comentaris:

  1. ... DONCS QUE TINGUEU UN BON ANY 2009 AMB SALUT I FELICITATS!!! JOAN.

    ResponElimina
  2. BON ANY 2009 A LA FAMILIA, I A TOTS AQUELLS QUE ANEU SEGUINT-NOS A TRAVES DEL BLOG!!!

    ALBERT I OLGA

    ResponElimina