11 de febrer 2009

NO HI HA BICIS A ASTANA

De KAZAKHSTAN


De KAZAKHSTAN

No hi ha bicis circulant pels carrers d´Astana, la capital de Kazakhstan, i això que el personatge kazaq més coneguts al nostre país després d´en Borat, potser sigui el ciclista Alexander Vinokurov qui lidera un equip ciclista que porta el nom de la ciutat, Astana.

Som a mitjans febrer i els termòmetres digitals de la ciutat marquen -21 C al voltant de les deu hores del matí, però la temperatura pujarà a uns agradables -14 C al centre del dia. Es habitual veure aquests dies a Astana camions carregats de neu que els equips de neteja ´evacuen´ de la ciutat, així com multitut de treballadors netejant amb pales les voreres per deixar-les més transitables. Tot i els esforços dels equips, els carrers i voreres són plenes de gel que provoquen relliscades tan a cotxes com a vianants.
De KAZAKHSTAN

La ciutat ha viscut un nou naixement a partir del 1997, quan el president Nursultan Nazarbayev (l´únic que ha conegut el país des de la seva independència el 1991) va decidir portar la capitalitat del país d´Almaty fins aquí. Malgrat les crítiques pel canvi, el que llavors era una petita ciutat provinciana del russòfon nord del país s´ha anat convertint en aquests anys en el centre econòmic del país, en detriment d´Almaty, que sembla que s´hagi aturat al 1997 respecte a inversions públiques.

Nazarbayev està invertint milions de tenges (la moneda local) en crear una nova ciutat dins la ciutat just al sud del riu Ishim. El projecte no s´acabarà fins el 2030 però ja es pot passejar entre alguns dels edificis construits, entre els que destaquen la enorme nova seu del President, la seu del Ministeri de Telecomunicacions o la piràmide de vidre de Norman Foster. En projecte o per acabar, està una torre de prop de 400m d´alçada que serà la nova universitat i el Khan Shahir, un centre d´oci cobert amb botigues, platges i passejos també obra de l´arquitecte britànic Norman Foster.
De KAZAKHSTAN


No hi ha bicis a Astana, si més no en aquesta época de l´any, quan circular en aquest mitjà de transport soposaria més d´una relliscada. Molts van pensar que Nazarvaev cometia una relliscada qen decidir de canviar de lloc la capitaliat del país, però sembla pedalar encara fort, Nursultan Nazarbayev.


Astana 11 de febrer de 2009

3 comentaris:

  1. OSTIA QUINA RASCA!!!!! .. y jo que pensava que a Canada pasariem fredm perque les maximes son de -9º .... juer... res, res.... cullons!!

    ResponElimina
  2. Jo també penso que quina super-rasca. Quan sigueu aquí haureu d'anar en màniga-pantalons curts i xancletes je je! Joan. Abrigueu-vos i bona ruta! Joan

    ResponElimina
  3. Albert, m'he hagut d'apropar a un pam de la pantalla per reconeixer-te a la foto del termometre...
    i es que qualsevol assoma el nas, a aquestes temperatures que teniu... Espero que els edificis ultramoderns siguin també ultrabendissenyats i saludables, cosa q no sempre va lligada.
    Vinga anims que aviat trobareu la "caloreta" del hogar dulce hogar....!!! ejem'mmmm. Petonets. Laura

    ResponElimina