09 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: EL HIERRO (CAMINO DE LA VIRGEN GR-131)

 TRAVESSA DE L´ILLA DE EL HIERRO PEL GR-131 CAMINO DE LA VIRGEN


2 dies de travessa, 44km, +2.000m acumulats
INICI: Tamaduste
FINAL: Embarcador d´Orchilla
SOSTRE DE L´ILLA: Pic de Malpaso 1500m (4a. cota màxima).
BAIXAR MAPA DIGITAL
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIES

VEURE Espais Naturals de El Hierro

FOTOS DE TRANSCANÀRIES 





Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    1. El GR-132, per contra,  dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.

    1.RUTA: Camino de la Virgen GR-131

    Prop de la població de Sabinosa hi ha l´Ermita de Nuestra Señora de los Reyes. Des de el santuari de la Dehesa on es troba,   s´inicia cada 4 anys (2009, 2013,  2017...) la festa més important de l´illa, la Bajada de la Virgen, quan la patrona de l´illa és portada a lloms dels seus habitants els 26km que separen l´ermita de la capital, Valverde. Recorden d´aquesta forma quan al s.XVIII es va fer el mateix recorregut tot demanant la fi d´una forma sequera. El GR-131 esdevé doncs, també una forma de recordar aquella invocació celestial.

    INICI:  Dues opcions. Marcat des de tots dos, convergint a Valverde:
    1. Tamaduste. Població a pocs quilòmetres de l´aeroport, connectat amb bus amb Valverde i l´aeroport
    2. Port de l´Estaca: port d´arribada dels ferris a l´illa.

    AIGUA: El Hierro és l´illa més occidental de les Canàries, i l´aigua no sobra, però tampoc hi falta a l´hora de fer la travessa. Gràcies a xarxes antiincendis, podem trobar fonts d´aixeta en diferents punts del recorregut, a part de trobar-ne´n, és clar, en els supermercats i bars de poblacions, així com a la zona d´acampada d´Hoya del Morcillo.


    VARIANTS:
    1. Hoya del Morcillo: és la opció que vaig triar. Es deixa el GR-131 per agafar el PR EH-2 fins a la zona d´acampada d´Hoya del Morcillo (pagament 4,5€, aigua, barbacoes, lavabos, petita màquina de cafè..). Des d´aquí s´agafa el PR EH-1 de pujada per reprendre el GR-131 prop de la Cruz de los Reyes.
    2. Camino de Jinama: des de San Andrés agafem el PR EH-8 direcció  a Frontera. Abans d´arribar-hi anem a buscar el PR EH-2 ara de pujada cap al GR-131. Té fama de ser el sender més interessant de l´illa!
    MARQUES:  els senders estan marcats de forma excel.lent a tota l´illa, amb senyals de pintura i indicacions verticals. No és indispensable l´ús de mapa, però sempre és recomanable.


    2. ALLOTJAMENT


    ACAMPADA
    • Una única zona d´acampada, la Hoya del Morcillo. Cal demanar permís, és de pagament (4,5€) i està ben condicionada. 
    • Lliure: l´illa ofereix bons racons on plantar una petita tenda. i se a recer dels vents. Al pàrquing del Mirador del Golfo (Raya la Llanía) hi ha una font d´aixeta on agafar aigua i plantar la tenda per les rodalies. A més, la font es troba estratègicament situada a meitat de camí.

    3. TRANSPORTS 
      
    Es podria fer parts de la travessa prenent com a base Las Palmas, tornant-hi a dormir utilitzant la linea regular de TransHierro . Un exemple clar seria fer la primera etapa Las Palmas-Teror en un dia, per tornar a Las Palmas a dormir.
     
    BUS: per moure´s per l´illa podem utilitzar els busos interurbans TransHierro . No hi ha transport públic a la Punta o Far d´Orchilla, on s´acaba el GR-131, així que haurem de desfer el camí a peu per anar fins a Sabinosa, la població més propera. També podem fer autoestop als cotxes que s´acosten per la zona.

    FERRY: Dues companyies:

    AVIÓ:  

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada