10 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: LA PALMA

TRAVESSA DE L´ILLA DE LA PALMA


5 dies de travessa, 125km, 4.500m acumulats

INICI: Far de Fuencaliente, a l´extrem sud de l´illa
FINAL: Piscinas de la Fajana, extrem nordest de La Palma
SOSTRE DE L´ILLA:  Roque de los Muchachos, 2.426m (2a. cota màxima)
MAPA SENDERS DE LA PALMA
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIAS
VEURE Espais Naturals de La Palma


Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).
 
1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima exepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra, dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.
      La Palma és l´illa més preparada per al senderisme. Centenars de  quilòmetres recorren la major part dels racons de la ¨Isla Bonita¨, sobrenom amb la que es coneix. No cal mapa per recórrer-la, les senyalitzacions verticals i de pintura són exel.lents, gairebé modèl.liques. El  mapa de senders de La Palma és suficient. Com sempre que ens hem de moure per muntanya, un mapa topogràfic és més que recomanable.

      1.RUTA

      La travessa de sud a nord de l´illa és el resultat d´unir diferents senders de l´illa, començant pel més conegut de tots,  El Bastón (el GR-131 particular de l´illa) continuant després pel PR LP-10, el PR-9.2, el GR-132 (sender que dóna la volta a tota l´illa) i finalment acabar amb el SL-41 des de Barlovento fins a les piscines de la Fajana.

      • El Bastón GR-131 segurament el sender més conegut de totes les illes canàries. Es tracta d´un sender de 72km que recorre l´illa des del Far de Fuencaliente fins al Port de Tazacorte (track El Bastón). Recorre el Parc Nacional de la Caldera de Taburiente per tot el seu cordal, fins arribar al cim de l´illa, El Roque de los Muchachos, a través de camins amb vistes espectaculars sobre el fons del cràter.    etapa1 (Tazacorte-Roque)   etapa2 (Roque-El Pilar)  etapa3 (El Pilar-Fuencaliente).                               
      • La Traviesa PR LP-10: Abans d´arribar a Tazacorte, a El Time, deixem el GR-131, per agafar el PR LP-10, també conegut com La Traviesa, sender que recorre a mitja alçada l ´illa pel seu vessant oest. La Traviesa PR LP-10.
      • PR LP 9.2: Des de La Zarza utilitzem aquest sender circular per baixar fins Don Pedro. 
      • GR-132:  el senders GR-132 donen el tomb a totes les illes canàries. En aquest cas, només el farem servir per arribar fins a la població de Barlovento. És un tram espectacular, que puja i baixa centenars de metres per creuar diferents barrancs sobre els penyassegats de la costa nord palmenya. Es dóna el tomb a l´illa acompanyat amb El Correo a Pie.
      • SL LP-41: darrer sender que duu directament a les Piscinas de la Fajana, baixant drets entre plantacions de plataners fins a nivell de mar.


      2. ALLOTJAMENT


      ZONES D´ACAMPADA: (veure zones d´acampada)


      REFUGIS:
      • Punta de los roques. Lliure, amb aigua a l´exterior. Té l´inconvenient de troba-se a prop de la Zona d´acampada de El Pilar. foto
      • Tinizara foto. Tancat. Cal demanar claus i permís.

      ALBERG:


      TURISME RURAL
      • Es poden trobar cases de turisme rural a les poblacions, amb l inconvenient d´haver de sortir de la ruta per anar-les a trobar.

      3. TRANSPORTS 
        
       
      BUS:  Transportes Insular La Palma
      • Inici: Podem agafar el bus L31 des de la localitat de Los Canarios fins al mateix Far de Fuencaliente.
      • Final: No hi ha transport públic a la a les Piscines de la Fajana, on s´acaba el SL-41, així que haurem de desfer el camí a peu per anar fins a Barlovento, la població més propera. També podem fer autoestop als cotxes que s´acosten per la zona.


      FERRY: Dues companyies:

      AVIÓ:  


      De ILLES CANÀRIES 2010
      De ILLES CANÀRIES 2010
      De ILLES CANÀRIES 2010


        Cap comentari:

        Publica un comentari a l'entrada