03 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: FUERTEVENTURA GR-131

TRAVESSA A PEU DE FUERTEVENTURA

6 dies de travessa, 165km, +4500m acumulats
SORTIDA: Far de Jandía
ARRIBADA: Corralejo
COTA MÀXIMA: Pico de la Zarza 808m (pic de Jandía, pic Oreja de Burro) (6a. cota màxima)

BAIXAR MAPA DIGITAL FUERTEVENTURA


VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIAS
MAPA Espais Naturals Fuerteventura

FOTOS DE TRANSCANÀRIES  

  













Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra,  dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.

      Fuerteventura ha estat la darrera travessa amb la que hem completat totes les travesses de les illes canàries. Ha estat la darrera en bona part degut a que és junt amb Lanzarote l´illa menys coneguda a l´hora de fer-hi trekking.  És l´illa menys coneguda però també la menys turística de totes, i això ha afavorit la preservació d´espais poc o gens alterats. No té parcs nacionals Fuerteventura, sí diversos parcs naturals (Jandía, Betancuria, Corralejo) que ens ofereixen paisatges volcànics excel.lents, zones de dunes o platges quilomètriques per on caminar a soles. No en va, aquesta illa rebé l´any 2009 la declaració de Reserva de la Biosfera per l´Unesco. Una joia a descobrir pels amants del trekking.



      1.RUTA (GR-131) i Variants

      A finals de l´any 2010 el Cabildo de Fuerteventura (òrgan de govern de l´illa) va acabar de condicionar diferents senders. Entre aquests, el més important ha estat el GR-131, sender comú en denominació a totes les illes canàries i que les travessa de mar a mar. En algunes d´elles, però, encara no està creat, però sí projectats.

      El sender GR-131 de Fuerteventura serà la nostra espina dorsal del recorregut per l´illa, tot i que no l´hem seguit estrictament. Sovint l´abandonarem per anar a buscar cims, cordalades o trams de costa que ens han semblat més interessants a l´hora de conèixer l´illa.

      El GR-131 està dividit en 15 trams dissenyats de nord a sud distribuïdes en 9 etapes que sumen 150km (més el Tram 1, que trancorre per l´illa de Lobos!). 

      TRAM 1: Illa de Lobos 3,8km
      TRAM 2: Corralejo-Lajares 17km
      TRAM 3: Lajares-La Oliva 9km
      TRAM 4: La Oliva-Tindaya 8,2km
      TRAM 5:  Tindaya-Tefía 8,6km
      TRAM 6: Tefía-Valles Santa Inés 11,3km
      TRAM 7:Valle Santa Inés-Betancuria 5,8km
      TRAM 8:Betancúria-Vega Rio Palmas 6,6km
      TRAM 9: Vega Rio Palmas-Toto 7,2km
      TRAM 10: Toto-Pájara 2,5km
      TRAM 11: Pájara-Cardón 11,5km
      TRAM 12: Cardón-La Pared 12km
      TRAM 13: La Pared-Casas del Risco 17,2
      TRAM 14: Casas del Risco-Morro Jable 14,3km
      TRAM 15: Morro Jable-Punta de Jandía 18,7km

      Aquest ha estat el nostre recorregut gravat pel GPS:


       (primera part)


      (segona part)



      3. VARIANTS


      Com deia abans, el GR-131 només ha estat una guia, una bona guia, per a la realització de la travessa. Intentaré comentar les variants per tram que nosaltres vam fer, i altres que un cop feta la travessa, hauríem intentat de fer.

      La primera recomanació és fer la travessa  de sud a nord. Després de dos dies amb el sol de cara comprendreu que és important fer una bona tria de direcció.

      TRAMS 1-4: Poques possibllitats de canvi. Nosaltres vam seguir des de Tindaya fins a Corralejo el GR-131 excepte en un petit tram abans de Lajares, on vam optar per seguir un SL que anava pel costat del Calderon Hondo i la Montaña Colorada. El GR s´apartava d´aquests interessants volcans.


      TRAMS 5-6-7: Tindaya-Valle Santa Inés-Betancuria
      • Optem per anar pel litoral passant pel Puertito de los Molinos. Des de Tindaya es pot triar d´anar-hi per la pista del Barranco de Tebeto, o per la pista que passa per la Montañeta de Jarubio. 
      • Des del Puertito de Molinos. Podem anar cap al Valle Santa Inés pel parc natural de Betancuria, resseguint fàcils i amples arestes del turons.
      • Es pot evitar d´ anar a Valle Santa Inés anant des de los Molinos fins a la platja d´Aguas Verdes (zona acampada) des d´on es poden resseguir també arestes fins al Morro de la Cruz, on enllaçariem ja amb el GR-131

      TRAMS 13-14

      • Aquí trobem el gran canvi respecte al GR-131. Des de La Pared seguim primer pel ´jable´ sorrenc fins anar a parar a la platja de Cofete per un punt d´accés poc marcat. No te cap dificultat, però cal anar a parar en aquest punt per baixar a nivell de mar, des d´on ja seguim per la platja de Cofete fins a Cofete.
      • PICO DE LA ZARZA: es pot pujar la cota màxima de l´illa des de la degollada de Cofete. El camí està poc marcat. S´inici seguint unes fites sobre lleixes rocoses fins arribar a la Degollada del Ciervo 388m (veure mapa). Des d´alli seguim un sender poc marcat, passant per la Degollada del Vizcaino i resseguim una mica per l´est la cresta cimera de l´aresta, passant pel Pico de la Palma 747m fins el cim del pic de la Zarza.


        2.ALLOTJAMENTS

        Només existeix un càmping en tota l´illa de Fuerteventura i no es troba en el recorregut. En canvi, sí que podem anar a buscar zones d´acampada situades en algunes platges de l´illa. Són zones d´acampada on és permès el càmping tot i que no tenen cap mena de serveis ni aigua. De totes formes és un tema gens clar, amb normatives i aplicacions que varien d´any en any, fet que provoca conflicte amb els campistes que s´acosten a l´illa. A Cofete cal demanar per fax un permís, potser a les altres també.


        ZONES ACAMPADA
        -Playa Punta Salinas: a pocs km de Punta de Jandía
        -Playa de Cofete: a 1km de Cofete
        -Playa Aguas Verdes. A 6km de los Llanos de la Concepción

        HOTELS
        -Betancúria. 25€-35€  Casa Arminda
        És possible de trobar allotjaments en poblacions com Morro Jable i Corralejo, on hi ha gran oferta d´apartaments a bon preu (buscar per internet a Hotelopia, Venere,...). En la resta de localitats, com ara Pájara, es poden trobar cases rurals força cares (al voltant de 90€). Però preveieu l´allotjament abans no arribeu a les poblacions, que potser us posen dificultats a l´hora de llogar-vos una sola nit l´habitació!

        ALBERGS (veure llista del Cabildo)
        Fuerteventura disposa de diversos albergs oberts normalment només per a grups, tot i que algun accepta places individuals si estan oberts i hi ha places lliures (albergs fuerteventura).

        3.TRANSPORT


        TAXI: Els taxis no porten clients fins el far de Jandía. O bé s´ha de llogar un cotxe, o bé fer dit als nombrosos vehicles que circulen per la pista que va entre Morro Jable i el far. De fet a mi em van oferir de pujar en una pick-up sense ni demanar-ho, així que no hauria de costar de trobar un vehicle que t´hi dugués.

        BUS: L´empresa de transport en bus Thiade (Bus regulars) recorre l´illa de Fuerteventura.

        FERRY: nombrosos ferrys circulen entre Corralejo (Fuerteventura) i Playa Blanca (Lanzarote). El més barat és Armas (Naviera Armas), més encara si es compren els bitllets per internet. Fred Olsen (Fred Olsen) té catamarans més ràpids però els bitllets costen un 40-50% més.

        Cap comentari:

        Publica un comentari a l'entrada