05 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES : LANZAROTE DE MAR A MAR

TRAVESSA A PEU DE LANZAROTE: PLAYA BLANCA-ÓRZOLA

120km, 4 dies de travessa, +3.400m acumulats

INICI: Playa Blanca
FINAL: Órzola
SOSTRE DE L´ILLA: Peñas del Chache 672m (7a. cota màxima) . La fita geodèsica es troba dins una zona militar no accessible.

BAIXAR MAPA DIGITAL
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIES
VEURE Espais Naturals de Lanzarote

FOTOS DE TRANSCANÀRIES  

Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra, dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.

      Lanzarote és plena de cons volcànics, més de 300,  té un parc nacional (Timanfaya), i un creixement turístic no desmesurat que no ha espatllat  el paisatge. Tot plegat fa de la travessa a Lanzarote una molt agradable sorpresa, amb espectaculars trams com el que transcorre per la ruta litoral del parc nacional de Timanfaya,  el camí dels ´Riscos de Famara´ o la volta al cràter de la Caldera Blanca.

      També és l´illa canària que es troba més al nord de l´arxipèlag, però donada la seva situació de proximitat al continent africà el seu clima és juntament amb el de Fuerteventura, el més estable de totes les illes. Fins i tot a l´hivern es pot venir a fer la travessa, ja que les temperatures mínimes a la nit no baixen dels 15 graus.


      1.RUTA

      De nou fem una travessa de sud a nord de l´illa. Fer en sentit invers faria que la féssim de cara al sol , fet molest a aquestes latituds.

      Com en qualsevol travessa a les canàries, però sobretot a les illes orientals, l´aigua és el factor clau. A Lanzarote no es pot trobar aigua  enlloc que no sigui a les poblacions, i aquí, només als supermercats o bars, ja que no hi ha fonts públiques.

      Lanzarote encara no disposa d´un GR-131 que la travessi, tot i que està projectat. El Gr-131 nou aproximadament aniria des de Playa Blanca fins a Yaiza, d´aquí per l´interior fins a Teguise des d´on arribaria a Orzola passant per Haría.

      La  ruta que proposo és més llarga que aquest GR, però transcorre per indrets de més bellesa, al meu parer. La tria de l´itinerari va ser en bona part sobre el mapa, però completat sobre el terreny, buscant els camins més apartats de nuclis urbans i cercant pujar a serralades interessants, com és el cas del pic d´Hacha Grande a través d´un sender que vaig descobrir sobre el terreny.

      ALLOTJAMENT:
      • TENDA: durant la travessa vaig portar una petita tenda que vaig plantar en indrets allunyats dels nuclis urbans preferiblement elevats, sobre cims.ATENCIÓ amb l´aigua, cal anar preparat per passar la resta de dia i la nit, que enlloc trobarem aigua. Llocs interessants on plantar la tenda, serien
      1. Punta del Papagayo. Zona d´acampada que només funciona a l´estiu
      2.  Cordalada entre Hacha Chica i Hacha Grande
      3. Cordalada passada l´Atalaya de Femés, abans de Yaiza
      4. Zona costanera de la ruta del litoral de Timanfaya. Poquets llocs. Molts llocs a la playa del Cochino
      5. cim de la Caldereta Blanca. Recomanat, amb vistes espectaculars sobre Timanfaya
      6. Platges un cop se surt del camí dels Riscos de Famara. ESPECTACULAR lloc on passar la nit. Inconvenient com sempre, d´haver de portar-se l´aigua.
      7. Jable de Famara. tot i ser un lloc pla, es pot buscar un lloc amagadet entre les petites dunes amb arbustos
      8. Sota els penyassegat del parquing que hi ha entre l´Ermita de las Nieves i les Peñas del Chache hi ha unes COVES ideals per passar la nit, planes i fondes, molt espaioses.





      VARIANTS

      •  RUTA TERMESANA: si es fa amb temps es pot reservar la ruta Termesa del Parc Nacional de Timanfaya. Es una ruta que es fa amb guia obligatòriament i que es pot reserva aquí  (reserva ruta Termesana). La ruta està limitada a poques persones al dia. Fent la ruta Termesana
      • JABLE DE FAMARA: el meu recorregut opta per travessar el jable de Famara per l´interior, però des de Tinajo es pot anar fins a la Caleta de Famara pel PR LZ-20 (Tinajo-Caleta de Famara) i continuar pel PR LZ-03 (Caleta de Famara-Teguise) fins a Teguise.
      • PER HARÍA: si volem evitar els Riscos de Famara(trams difícils pel mal estat del camí), podem optar per seguir el PR LZ-16 des de l´Ermita de las Nieves fins a Haría. Des d´Haría es pot anar a Máguez i Yé per camins o pistes. Desconec si hi ha PR marcats o no.

      3. TRANSPORTS

      BUS: per moure´s per l´illa podem utilitzar els busos interurbans Arrecife Bus.
      FERRY: Dues companyies
      AVIÓ:  

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada