06 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: VOLTA A LA GRACIOSA

TRAVESSA INTREGAL DE L´ILLA DE LA GRACIOSA

1 dia de travessa, 34km, +900m acumulats

INICI-FINAL: La Caleta de Sebo
SOSTRE DE L´ILLA: Agujas Grandes, 266m (8a. cota màxima)

VEURE Parc Natural Archipielago Chinijo
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIAS

FOTOS DE TRANSCANÀRIES  


Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra,  dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.



      La Graciosa es troba al nord de l´illa de Lanzarote. Forma part del que es coneix com a arxipèlag Chinijo, petit grup d´illes deshabitades (tret de La Graciosa) reservades per a l´estudi naturalístic. La Graciosa és petita, aprox. uns 30km, però dins aquest reduït espai podem gaudir d´una experiència excursionista molt interessant. En aquesta ruta es puja al cim més alt de l´illa, la Aguja Grande (266m), així com als altres tres cims que conté l´illa (Montaña Bermeja, Montaña Amarilla i Montaña Mojón . Però pujar-hi seguint un itinerari circular no ha estat fàcil. Ha costat diverses jornades de trobar i construir un itinerari que pugés i baixés per diferents camins i que connectés tots quatre cims, a més de donar la volta a tota la illa.

      El recorregut evita en el possible les poques pistes que hi ha a l´illa i que són utilitzades pels 4X4 que van amunt i avall portant turistes.

       Al costat oest de la Caleta de Sebo (bars, restaurants i diversos supermercats) hi ha una zona gratuïta d´acampada, amb un únic bany amb dutxa d´aigua freda, que obre tot l´any. Cal demanar un permís a l´oficina que hi ha al port.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada