15 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: LA GOMERA

TRAVESSA DE L´ILLA DE LA GOMERA


2 dies de travessa, 36km, 1.900m acumulats
INICI: Valle Gran Rey
FINAL: població d´Agulo
CIM DE L´ILLA: Cim de Garajonay 1.487m  (5a. cota màxima)
DESCARREGAR MAPA DIGITAL LA GOMERA
VEURE MAPA DE SENDERS
VISOR Topogràfic i ortofoto CANARIES
MAPA Espais Naturals de La Gomera
FOTOS DE TRANSCANÀRIES  




Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra,  dóna la volta a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.


        1.RUTA
        VEURE RUTES OFICIALS DEL PARC NACIONAL DE GARAJONAY

        AIGUA: Es troben fonts al llarg del recorregut.

        A La Gomera existeix tant el GR-131 com el GR-132. El GR-131 surt de la capital de l´illa, San Sebastian de La Gomera, passa per El Cercado, al centre de l´illa, i Hermigua, prop ja de la costa nord.

        El GR-131 deixa de costat dos indrets al meu parer prou interessants com per dissenyar una ruta nova, el barranc d´Argaga (Valle Gran Rey) i el parc nacional de Garajonay. La ruta seguida, en canvi, passa per aquests dos indrets.
        • PR LP 14: Sender que surt de Valle Gran Rey i que´puja per l´espectacular barranc d´Argaga fins a Chipude. Hi ha polèmica a l´inici de l´ascensió del barranc amb els propietaris dels terrenys, que han tallat indicacions i posen algun cartell de prohibit el pas. Tot i així, només cal seguir les marques grogues i blanques barranc amunt. En algun punt s´han de posar les mans, pot provocar una mica de vertígen a aquells que en pateixin, però el camí és clar i ben senyalitzat. No presenta problemes.
        • Ruta 9 del PN Garajonay (ruta 9). El camí recórrer el Parc Nacional de Garajonay tot travessant esplèndits boscos de laurisilva fins a el Cedro.




        2. ALLOTJAMENT

        ACAMPADA: Càmping La Vista (El Cedro) És la única zona d´acampada de l´illa. És un càmping senzill però que disposa d´un bon restaurant. Està situat estratègicament per poder fer la travessa en dos agradables dies. 



        3. TRANSPORTS 
          
         
        BUS:  busos en La Gomera
        • Inici: L1 entre San Sebastian i  Valle Gran Rey
        • Final: L2 entre Vallehermoso i San Sebastian, passa tant per Agulo com per Hermigua.
        FERRY: Dues companyies:
        • Naviera Armas (més barata però lenta)
        • Fred Olsen (més ràpida però més cara). Té un servei de ferry entre S.S. de la Gomera i Valle Gran Rey (45min)
        AVIÓ:  


        2 comentaris:

        1. Hola, m'agradat molt la entrada, m'agradaria fer una travessa d'aquestes, tenc penden la de la meva illa, Mallorca, per la Tramuntana. Besos

          ResponElimina
        2. MAGNÍFICA INFORMACIÓ. UNA RUTA MOLT BEN DISSENYADA. LA FARÉ MOLT PROMPTE.

          ResponElimina