24 de febrer 2011

TRANSCANÀRIES: VOLTA A L´ILLA DE LOBOS

TRAVESSA DE L´ILLA DE LOBOS

1 dia de travessa, 11km, 200m acumulats
INICI/FINAL:  El Puertito
CIM DE L´ILLA:  Montaña de la Caldera 127m (9a cota màxima)
DESCARREGAR  MAPA DIGITAL (Fuerteventura)
VISOR 
Topogràfic i ortofoto CANARIES
MAPA Espais Naturals Fuerteventura
FOTOS DE TRANSCANÀRIES

(illa de Lobos)
Aquesta  travessa forma part del projecte Transcanàries, el qual m´ha portat per les nou illes canàries visitables: La Palma, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura, Illa de Lobos, Lanzarote i La Graciosa.

En cadascuna d´aquestes caminades, he fet una travessa a peu en autosuficiència, és a dir, carregant una petita tenda on passar les nits tot portant també el menjar. Sovint es passen per localitats on es pot acabar d´aquirir productes necessaris com l´aigua, pa, etc. La idea ha estat sempre sortir de nivell de mar, pujar al cim de l´illa i tornar a nivell de mar travessant tota o part de l´illa.

Hi ha dos senders comuns a totes les illes canàries, el GR-131 i el GR-132. No a totes les illes estan implementats, però si més no hi ha la idea de fer-ho (veure pdf).

1.El GR-131 té en comú que creua totes les illes sortint de nivell de mar, les creua pel seu interior (sense assolir la cota màxima excepte a El Hierro i a La Palma que sí que ho fa) i torna a nivell de mar en un altre punt de l illa. A finals de 2010 existeixen els següents GR-131 marcats a les illes de:
    • Tenerife
    • El Hierro: Camino de la Virgen
    • La Gomera
    • Fuerteventura
    2.El GR-132, per contra, dóna el tomb a les illes tot resseguint-ne la seva costa. És per tant un sender més llarg i planer que el GR-131. Travessa zones més humanitzades, especialment a Tenerife. És el sender de gran recorregut menys implementat. Així, a finals de 2010, el trobem només a les illes de La Palma i  La Gomera.

    L´illa de Lobos és la més petita de les illes visitables turísticament. Només té 3,5km de llargària en el seu punt més extens, però tot i la seva escassa mida té el seu GR-131. L´illa de Lobos forma part del GR-131 que travessa de nord a sud Fuerteventura.



    1.RUTA

     Lobos és la primera etapa del Gr-131 que travessa Fuerteventura. Són uns escassos 4km que van des del Far de Lobos fins al Puertito, lloc d´arribada del ferry. Va ser un camí fet per fer accessible el far als seus treballadors.




    És molt més recomanable realitzar la volta a l´illa a través de les dues pistes  que la travessen, pujant també al sostre de l´illa, la petita Montaña de la Caldera. Tot el recorregut transcórrer per pistes que no es poden abandonar amb la finalitat de preservar la reserva. L´illa pertany al parc natural de las Dunas de Corralejo  i deu el seu nom a les colònies de foques que aquí hi havia, gairebé exterminades avui dia pels pescadors que les veien com unes competidores a la seva pesca.


    2. ALLOTJAMENT


    La ruta es pot realitzar tranquil.lament en un parell d´hores, fent nit a Corralejo. Tot i així, l´illa disposa d´una zona d´acampada per la que cal demanar una sol.licitud  al Cabildo de Fuerteventura.

    3. TRANSPORTS

    BUS: per moure´s per l´illa de Fuerteventura podem utilitzar els busos interurbans Bus regulars Thiade

    FERRY: Dues companyies:

    AVIÓ:  

    3 comentaris:

    1. Hola, encontré tu página casualmente, y ahora me va a proporciona importante información que necesitaba. Vuelo pasado mañana a La Palma y pretendo hacer un itinerario algo parecido al que publicas aquí. No he tenido mucho tiempo para informarme; ¿me puedes decir en qué puntos puedo aprovisionarme de comida en ese itinerario y comentarme sobre las posibilidades de agua?
      Después pasaré también unos días en Gran Canaria. En el itinerario que atraviesa la isla -la misma pregunta- hay posibilidades de aprovisionamiento?

      Caminé la Península de mar a mar en más de una dirección y ahora siento un gran interés por recorrer las islas.

      Muchas gracias, un saludo,

      Alberto
      http://caminarcadadia.blogspot.com/

      ResponElimina
    2. Hola,

      Puedes encontrar agua en Los Canarios (único punto de comida entre esta población y Hoya Grande), la zona de acampada de El Pilar, en el refugio libre de Punta del Roque y en la misma cima del Roque de los Muchachos donde hay una fuente. Entre el Roque de los Muchachos y Hoya Grande recuerdo sólo encontrar en una fuente tipo piscina algo después de coger el PR-LP-10.

      Entre Hoya Grande y Barlovento puedes encontrar agua en fuentes de las poblaciones como Don Pedro, Franceses, Gallegos... en esta parte ningún problema por el agua ni comida.

      Como te comentaba, el PR-LP-10 es la ruta por la que tendras que cargar más agua y comida. ya que no hay poblaciones hasta Hoya Grande.

      En Gran Canaria es más fácil encontrar agua y comida, se cruzan más poblaciones. En GC recuerdo que se puede conseguir en tiendas móbiles que se situaron en la cima del pico de las Nieves o en la salido del camino al Roque Nublo, tambien en la zona de acampada de los llanos de la Pez.

      El punto sin agua es entre llanos de la Pez-Sandara-zona acampada Cueva de las Niñas.

      No dudes en preguntar si tienes alguna duda más

      ResponElimina