30 de desembre 2007

GENETICA O CULTURA?


26 de gener de 1788. Una flota de 11 vaixells desembarca per a establir-se a la costa est d'Australia. Feia divuit anys que el llavors Tinent James Cook, mes edavant Capita Cook, havia arribat a aquestes costes a boird del vaixell cientific de la Royal Society britanica.
Aquesta primera flota s'estableix al port de Sydney, i porta una carrega molt especial. A part dels 250 oficials i soldats, porta 750 convictes. No es d'extranyar doncs que un dels primers edificis construits a Australia fos una preso. Aqui foren desterrats milers de criminals. El que per alguns era una manera de donar-los una oportunitat, per altres Australia es converti en "camps de concentracio" on els presos eren maltractats. Per no parlar de les dones. Ah, que el 26 de gener es celebra a Australia el dia nacional!
Cada cop mes australians cerquen si hi ha cap pres en els seus avantpassats. Quants actuals australians deuen provenir d'aquesta poblacio presa portada per l'imperi Britanic? Hi ha teories psicologiques que parlen d'un component genetic en la delinquencia, i d'altres diuen que el factor mes important es l'ambient. El que es segur que el nivell de delinguencia del pais es molt baix. Per mostra, un boto: les bicicles es lliguen al carrer amb seient... i el casc!
Australia es per aixo, un pais multicultural. Un 24% de la gent ha nascut fora del pais i un 40% esta barrejada amb altres.
Els que si que segurament han nascut aqui son els aborigens australians. Pero molts d'ells en neixer, no eren australians! I es que no va ser fins l'any 1967 que a traves d'un referendum positiu, van poder tenir acces a vot, i tambe a la nacionaliat australia! Aconseguin plens drets despres de decades de politiques racistes i assimilatories (White Australia Policicy, 1901). Avui dia representen un 2.5% de la poblacio total (aprox. mig milio) dels 21 milions totals d'habitants que te el pais.
Pero nosaltres deixem de moment aquest pais-continent, per fer un salt a cap "Mordor, Gondor i Rohan". Marxem cap a Nova Zelanda on bona part dels exteriors de la trilogia del Senyor dels Anells, es va gravar!
MOLT BON ANY 2008 A TOTS!
Melbourne, 30 de desembre de 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada