21 de gener 2008

AMPLIANT EL ROUTEBURN TRACK


La zona del Parc Nacional del Mt. Aspiring i Fiorland NP parc cobreix una de les zones protegides mes grans de Nova Zelanda. Juntament tambe amb el PN Aoraki/Mt. Cook i el Westland NP formen un conjunt de 2,6 milions d'hectarees de zona protegida i es conegut com el Southwest New Zealand World Heritage Area, zona declarada per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera.
El Govern de NZ, a traves del Departament of Conservation (DOC) mante una xarxa de camins (tracks) de milers de quilometres per tot el pais. Hi ha una classificacio normativa per la qual el DOC classifica tots aquests tracks. Aquesta classificacio te en compte la duresa del cami, facilitats dels refugis, instal.lacions per la ruta (rius amb ponts, senyalitzacions...), dificultat en l'orientacio, etc. Son sis les classificacions, comencant per la mes dura son:
1.Routes: camins poc senyalitzats, fisicament exigents i que tenen rius a creuar sense pont. Son els mes durs, amb refugis amb pocs o cap serveis.
2.Tramping: tambe fisicament exigent, pero amb millors senyalitzacions i refugis.
3.Great Walks: son la joia de la corona dels parcs de NZ i nomes 10 tramps (a NZ l'activitat del trekking es coneix com a tramping) tenen aquesta reconeguda categoria. Son tramps amb tots els serveis, senyalitzacions pel cami (gairebe impossible perdre-s'hi, ) i amb refugis amb tota mena d'instal.lacions, fins i tot gas (cap refugi a NZ te servei de restaurant).
4.Walking track
5.Short Walk
6.Easy acces walks
Els Great Walks responen al concepte de recollir per una o una altra rao, un aspecte destacable de l'orografia de NZ. No es d'estranyar doncs, que siguin els mes coneguts, i els que mes gent fa. Per evitar aglomeracions en aquests GW, el DOC obliga a reservar amb antel.lacio les nits d'aquests trampings. Es poden fer reserves a partir de l'1 de juliol de cada any, i sovint hi ha gent que fa aquestes reserves amb mesos d'antel.lacio. Els Great Walks mes coneguts son:
1.Milford Track: 3 dies, recorre el Fiorland NP i parlen d'ell com un dels trekkings mes macos del mon
2.Abel Tasman Coastal Track. 3-5 dies per la costa de la zona nord de l'illa del Sud, recorre platges essent un dels mes populars tramps de NZ
3.Kepler Track: 3-5 dies, pel Fiorland NP.
4.Routeburn Track: 3 dies, per la zona del Mt. Aspiring NP i Fiorland NP
5.Tongariro NP: 4 dies per la zona volcanica de l'illa del Nord.
Aprofitant tot el joc que dona als trampers la zona del Mt. Aspiring junt amb la del Fiorland NP, hem aprofitat per connectar al Routeburn Track un tramp anterior i un altre de posterior. Per fer-ho cal tenir en compte que s'ha de reservar amb antel.lacio les nits a passar als refugis (o zones d'acampada) del Routeburn Track abans d'iniciar algun d'aquests tramps.

La nostra opcio ha estat fer el Cascade Saddle Track (4 dies) abans del Routeburn Track (3 dies) per acabar amb el Caples Track (2 dies), el que conforma un circuit de 120km al llarg dels dos parcs nacionals, que passa tant per saddles (colls) a tocar de glaceres, com per espessos boscos (beech forest) on tot esta literalment verd de molsa. Les etapes han estat aproximadament aquestes (sempre es poden escurcar o ampliar a gust):
ETAPES:
1a.Rapsberry Creek-Aspiring Hut. 2-3h. Plana etapa fins prop del Mt. Aspiring, el cim mes alt de NZ fora del PN del Mt. Cook.

2a.Aspiring Hut (450m)-Dart Hut (950m). 7-9h Mirant nomes les alcades dels refus donaria a entendre que es una senzilla etapa. Pero els 1600m acumulats de pujada, els 1100 de baixada i els 16km de llargaria fan aquesta etapa la mes dura de totes. Una etapa al nivell d'alguna etapa de trekking pel Nepal, amb glaceres (amb allaus incloses) a tocar. Cal a mes a mes tenir en compte que la pujada al Pylon (1835m) es perillosa amb pluja o neu donada la seva verticalitat (cal usar les mans en algun tram).

3a.Dart Hut-Daleys Hut. 4h Boscos i mes boscos de beech forest

4a.Daleys Hut-Glenorchy. 3-4h. Connectar directament amb el Routeburn es impossible degut al riu Dart. Cal anar a la poblacio de Glenorchy a dormir agafant un autobus des de Chinamann's Bluff per al dia seguent agafar-ne'n un altre des de Glenorchy per a comencar el Routeburn Track. A mes a mes, aquesta opcio fa que es pugui reavituallar d'aliments pels seguents dies i no calgui aixi carregar menjar per a tots els dies.

5a.Routeburn Shelter (450m)-Routeburn Falls Hut(1000m). 3h

6a.Routeburn Falls Hut-Howden Hut. 5h Etapa a disfrutar per les vistes sobre el fiord de Hollyford, sobretot des del Conical Hill (1515m) i el Key Summit (nomes 919m pero amb unes espectaculars vistes sobre el Christina peak 2.450m).

7a.Howden Hut-Upper Caples Hut. 4-6h Entre aquests refus cal anar en compte si ha plogut i esperar almenys 12h despres d'acabar les pluges si no es vol acabar ficat fins la cintura dintre l'aigua creuant rius. Si encara hi ha ganes, es pot pujar al Steele Saddle per a disfrutar de les vistes sobre les muntanyes Humbold.

8a.Upper Caples Hut-Greenstone Carpark. 3-5h. Boscos i mes boscos fins al final del trekking, des d'on es pot agafar un bus cap a Glenorchy de nou.
A diferencia del Milford Track, el Routeburn es pot fer en qualsevol direccio, aixi que aquesta nomes es una opcio de les moltes a triar per la zona. Altres zones a "descobrir" seria el Greenstown Track enlloc del Caples (des de Howden Hut), el Kay Creek des de Upper Caples Hut, el Steele Track que connecta els tracks de Greenstone i el de Caples, el Mavora Walkway que connecta amb el Greenstone...
Queenstown, 20 de gener de 2008

2 comentaris:

  1. Albert, per molts anys de part de tots, aqui estem en plena nit i vosaltres a plena llum, que passeu un bon dia i a disfrutar del cumple.
    Molts petons!!!!!! i a descansar del megatrekking...

    ResponElimina
  2. Mooltes gracies!

    Amb les 12 hores de diferencia que tenim aqui, de fet, encara no hauria nascut! Quin horari compto?

    Gracies de nou!

    Adeu

    ResponElimina