12 de maig 2008

PARLA'M EN 'KRISTANG'


La historia de Malaca esta intimament lligada als contactes comercials entre orient i occident, venent uns i comprant els altres, una materia que va provocar guerres i conquestes en aquesta part del mon, les especies.

La ciutat es troba estrategicament situada a mig cami entre la ruta comercial de Xina i la de la India, al passadis de mar conegut com Estret de Malaca i que connecta el Mar del Sud de la Xina amb l'ocea Indic. Els mateixos monzons que portaven els vaixells xinesos a Malaca amb mercaderies, servien per portar-les despres cap al sud de la India.

Els indis despres venien les especies als arabs i aquests als venecians, que eren qui les introduien a Europa. I aixi va ser fins que una ment prodigiosa (i portuguesa) va pensar que per que no anar a buscar directament la font d'origen de les especies (de fet la font original era a les Moluques, un arxipelag a tocar de Papua, actualment pertanyent a Indonesia des d'on els xinesos les aconseguien i on es desplacarien despres les batalles entre holandesos, portuguesos i espanyols).


L'any 1511 una flota portuguesa prenia Malaca i acabava amb l'imperi malai de Parameswara. Els portuguesos van intrudir el cristianisme (Francesc Xavier va ser enterrat 9 mesos a Malaca), van construir esglesies i s'hi van instal.lar. I encara ara, despres de gairebe 500 anys, encara hi son. Es troben al barri portugues de Malaca de 'Kampung Portuguis'. Han conservat la religio, tradicions com la 'Fiesta de San Joan', i la llengua. Parlen un portugues arcaic i adaptat a la gramatica malaia que s'anomena 'kristang', pero que tot i la llunyania a la que ens trobem, ens ha permes entendre'ns be.

Els portuguesos pero, no son els unics que es van instal.lar a Malaca. Els comerciants xinesos tambe ho van fer, aixi com els indis. De la barreja entre xinesos i dones malaies ha sortit la cultura peranakan (tambe dita baba-nyonya) i de la dels indis amb dones malaies, la chitty.

Malaca, 13 de maig de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada